sourze.se

Bibelns starka kvinnor

Hur kommer det sig att kristendomen i nära 2000 år hyllat ett förkrymt kvinnoideal?

Ett ideal som upphöjer det kyska till nästan helig status och låter Jesus födas av en "ren obefläckad" jungfru. Man skyller på Det gamla testamentets kvinnors syn men där tar man grundligt fel. Visserligen är bibeln en samling böcker som är skrivna av män för andra män så det nämns bara en bråkdel så många kvinnor som män. Men några av Det gamla testamentets kvinnor har gått till religionshistorien och de var ytterst starka och aktiva, sluga och provocerande kvinnor som inte drog sig för att använda sin sexualitet som vapen, ett av de får vapnen kvinnor i patriarkatet alltid haft. Det, och så förmågan att föda sina mäns söner.
Det är på den planhalvan de starka gestalter vi känner från bibeln spelade sina livs dramer och de påverkade alla den religion som vi har än i dag.

Dramerna har ofta handlat om en man och två kvinnor men också om en kvinna och flera söner. När Adam blev missnöjd med sin första hustru Lilith och bad Gud om en ny blev hon den första förskjutna kvinnan i bibeln. Hon skulle förvisso följas av många. Kanin dödar sin bror Abel och blir den förste brodermördaren men hans handlande blir senare närmast en regel för söner till stora män i skriften. En sådan stor man var Abraham, den förste patriarken. Hövding över en nomadstam ifrån Kaldeen dit han återvände för att hämta sin hustru och tillika syster. Sara var dotter till hans far. Men Sara föder inga söner. Hon föder inga barn alls. Som den pragmatiska kvinna hon tvingas vara inser hon att Abraham måste ha en efterträdare. En son alltså.
Hon skrider till handling.

I våra dagar skulle vi säga att hon anlitade en surrogatmamma för hon tvingade sin unga slavinna sin slavinna Hagar att gå in till maken. Sonen Ismael som föddes blev juridiskt Saras egen son. Efterträdaren var ordnad. Men Sara blev gravid själv till slut. Hon får en egen son, Isak, och nu vill hon att han ska efterträda sin far. Abraham älskar rimligen sina två söner och vill behålla dem hos sig men det kan Sara inte tillåta. En olycka händer så lätt när ett hövdingeskap är inblandat.
Saras egen son lever helt enkelt farligt med Hagar och Ismael kvar i lägret. Så denna blida kvinna får Abraham att tvinga ut Hagar o Ismael i öknen med tanken att de ska dö där.

Blir inte Abrahams Gud rasande på denna tilltagsna kvinna?
Nej tvärtom: Han lovar Abraham att Isaks ättlingar ska välsignas och bli lika talrika som himmlens stjärnor
Gud säger så här till Abraham:
- Lyssna till Sara i allt vad hon säger dig ty genom Isak är det som säd skall uppkalas efter dig.1 mosebok 21:12
Gud är alltså allt annat än arg på denna aktiva kvinna
Men Paulus skulle förstås inte ha tyckt om henne

Svärdottern Rebecka måste återigen ingripa aktivt för att få rätt son som faderns efterträdare. Men den här gången står valet emellan hennes egna söner: tvillingarna Esau, den förstfödde, och Jacob, mammans favorit. När fadern Isak är döende hjälper Rebecka sin favoritson att lura ifrån Esau förstfödslorätten och det går som hon planerar. Ännu en stark kvinna har gjort ett aktivt val och ingenstans står det i bibeln att Gud ogillar detta.

Hennes son Jacob får hela sitt gifta liv finna sig i att bli lurad och manipulerad. Först till att gifta sig med fel syster och senare när sönerna började komma till världen och bröderna inte gillade sin lillebror Josef. Hans mamma var ju faderns favorithustru men de var mer ekonomiskt sinnade än Kain varit en gång. De sålde Josef i stället för att döda honom.

Patriarkernas kvinnor var starka och osentimeltala och de använde sig av alla sina resurser. Rebecka som lastat sina husgudar under sig på kamelen avser tydligen inte att helt undergivet byta herre och Gud. Och Gud välsignar de här starka kvinnornas söner i stället för att straffa dem.

En annan mycket stark och målmedveten kvinna finner vi i Rut. Den kvinna som avger bibelns och kanske hela vår litteraturs vackraste kärleksförklaring. Så här säger hon:
- Sök icke intala mig att överge dig och vända tillbaka ifrån dig. Ty dit du går vill ock jag gå. Och där du stannar vill ock jag stanna. Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud. Där du dör vill jag dö och där vill jag bliva begraven. Herren straffe mig nu och framgent om någonting annat än döden kommer att skilja mig ifrån dig.

Vem ger hon denna underbara kärleksförklaring? Jo, en annan kvinna. En kvinna som inte hade make eller barn och saknade socialt värde i dåtidens samhälle men som varit Ruts svärmor. Noomi som hon hette försökte förgäves få Rut att gå tillbaka till sin familj och finna en ny make. Men Rut älskade den äldre kvinnan med en kärlek så stor att den inte såg till sitt eget. De båda kvinnorna vandrar tillbaka till Betlehem som Noomi en gång utvandrat ifrån med make och söner. Nu har hon förlorat allt. Men de båda kvinnorna smider en plan. Den närmaste manlige släkting som finns i livet var det man då kallade bördeman för alla ensamma kvinnor. Vi kanske skulle säga förmyndare i dag? Den som upplät sin åker åt Rut att plocka spillax på hette Boas. Rut ser till att han lägger märke till henne. Sedan står Noomi för resten. Hon köper oljor och parfymer och berättar för Rut att efter skörden har man en stor fest på åkern och då blir männen mycket berusade. Då ska Rut kliva fram och krypa ner till Boas: honungsfällan - det allra äldsta kvinnliga tricket!

Det går vägen och Boas visar sig vara av den rätta sorten. Han står för det som hänt och tar till sig Rut som hustru när hon visar sig vara gravid. Hon föder en son och nu skulle hon kunna andas ut för utan en son som försörjare på ålderdomen var en kvinna inte mycket värd. Men vad gör då Rut? Jo hon ger bort sin lille pojke till Noomi!
- Han ska vara dig en tröstare och en försörjare på din ålderdom!
Rut var en mycket stark kvinna som inte tvekade en sekund att använda det enda vapen hon hade. Blev då inte Gud arg på henne för ett sådant okyskt tilltag? Uppenbarligen inte eftersom den lille son hon gav Noomi, Obed, blev stamfader åt en viss Josef som i sin tur fick en son. Rut blev stammor åt Jesus.

De starka kvinnorna i bibeln är så många men jag avslutar med min favorit Bat Seba. De religiösa har en tendens att tycka synd om henne. Att göra henne till ett offer för en snuskig gammal mans lustar och som kung David gjorde till änka: stackars liten! Jag har aldrig sett så på Bat Seba. Äktenskapet den gången handlade inte om kärlek utan om mera praktiska saker. Uria hade helt enkelt köpt Bat Seba och vi vet inte alls vad hon kände för honom. Men kung David var ökänd för sin förkärlek för unga vackra kvinnor och det visste Bat Seba helt säkert när hon badade naken på taket under kungens fönster. Hon hoppades säkert till en början att bara bli en av Davids bihustrur. Trots allt hade han omkring femtio hustrur redan och en stor mängd söner. Men David blev som galen av kärlek till denna unga kvinna och han sänder i väg Uria till en säker död vid fronten. Lille Salomo föds.

Just då verkade det sakna betydelse. Kronprinsen Amnon var redan utsedd även om Davids favoritson var Absalom. Det var när Amnon våldtog sin halvsyster Tamar som alla de efterföljande tragedierna i Davids familj banade väg för Salomo. Att Amnon dräpte sin bror för att försvara systerns heder kunde David leva med men när Absalom så olyckligt blev dräpt gav han upp sitt tag om livet. När han smort lille Salomo till sin efterträdare lät gossen på Bat Sebas inrådan avrätta även brodern Adonis.

Själv har jag inga tvivel om den roll Bat Seba spelade vid mordet på Absalom. Man avancerar inte ifrån våldtäktsoffer till drottning genom att vara blödig och Gud var med Bat Seba för hennes son blev den store kung Salomo som man talar om än i dag.

Så varifrån kom dessa bleka kyska jungfrur som kyrkan dyrkar? Inte ifrån bibeln i alla fall.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 27 nov 2005 23:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: