sourze.se

Proof - Gwyneth Paltrow är fantastisk

"Köp en biobiljett - om inte för att detta är ett av årets bästa dramer så för att fotot är dundersnyggt och Jennifer Warrender har översatt till svenska på ett så ljuvligt vis att man ofta hellre läser textremsan än lyssnar på originalrepliken."

Film: Proof
Betyg: VG
Regi: John Madden
I rollerna: Anthony Hopkins, Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal m.fl.

Matematiska formler kombinerat med galenskap tär på personliga relationer. Det vet vi som sett A Beautiful Mind. Vi vet även hur svårt det kan vara att avgöra huruvida en person är galen eller bara ur fas. Denna historia behandlar bland annat dessa två ämnen.

Här ser vi Gwyneth Paltrow göra en fantastisk tolkning av Catherine som hon även spelat på Londons teaterscen; en karaktär som avviker från Paltrows paradgren att vara behaglig och vän. Hennes allt större svängar inom
skådespeleriet tar vi tacksamt, om än lite ovant, emot. Anthony Hopkins är som gjuten i rollen som Catherines far, tillika matematikgeni, fastän det stundtals känns som att han agerar mer ryggmärgsmässigt än utvecklar karaktären.
Jake Gyllenhaals karaktär Hal känns väldigt trovärdig och mysig; en välmenande ung man med självdistans och lågmäld humor.

Vi bjuds på en hel del internskämt i denna film, vilka bidrar till en allt mer intim kontakt med människorna vi ser på duken. Musiken knyter ihop och accentuerar händelserna bra, och tar aldrig överhanden.

Köp en biobiljett - om inte för att detta är ett av årets bästa dramer så för att fotot är dundersnyggt och Jennifer Warrender har översatt till svenska på ett så ljuvligt vis att man ofta hellre läser textremsan än lyssnar på originalrepliken. Jag skulle gärna se att hon skrev ett manus själv.


Om författaren

Författare:
Camilla Holst

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2005 17:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: