sourze.se

Kiss kiss bang bang - Downey Jr. allt tråkigare

En babblande småtjuv, en misslyckad skådespelerska och en brutal homosexuell deckare tar upp kampen mot ond mogul.

Titel: Kiss kiss bang bang
Regi och manus: Shane Black
Genre: Thriller/komedi
I rollerna: Robert Downey Jr.,Val Kilmer, Corbin Bernsen, Michelle Monaghan m.fl.
Land/år: USA, 2005
BETYG: IG

Småtjuven Harry Lockhart, får en roll i en film i flykten från ett misslyckat rån och hamnar samtidigt mitt i en mordutredning. Tillsammans med sin barndomsförälskelse Harmony Faith Lane från Mellanvästern och en homosexuell privatdeckare, Gay Perry, som lär honom allt om sitt yrke inför rollen, försöker Harry reda ut mordet för att undgå misstankar om att själv vara den skyldige.

Storyn börjar bra med snygga färger, klipp och musik i trendig 60-talsanda. Vi startar på en vild fest i Los Angeles och Robert Down Jr. skulle kunna lotsa oss genom en rolig och spännande berättelse om hur livet aldrig blir som vi tror. Men efter en halvtimme börjar man titta på klockan…

Snabba sarkasmer och oväntade mord räddar inte en alltför omständlig historia med svaga karaktärbeskrivningar. Filmen tycks inte ha tilltro till sig själv och famlar efter genre såväl som slutknorr. Precis som i "Long Kiss Goodnight" och "Den siste actionhjälten" lyckas inte manusförfattaren Shane Black att spara tillräckligt på replikerna och låter karaktärerna prata för mycket. Bättre var då "Dödligt vapen"-serien som Shane gjorde med just producenten Joel Silver. Bäst skådespelarinsats gör den lönnige Val Kilmer som egendomligt nog tycks ha en dalande karriär. Robert Downey Jr. blir allt tråkigare och borde söka sig till filmer som "Wonder Boys" igen istället för att hålla sin drogfria och trista karriär vid liv.

Helt ok söndagsrulle som kunnat bli en bra tv-serie om manuset bearbetats om, men stora kulturupplevelsen? Knappast. För att kunna se en film med intresse ända till slutet måste vi bry oss om karaktärerna! Kiss kiss bang bang begår tyvärr detta generalfel trots goda avsikter och rutinerade medskapare.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2005 18:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: