sourze.se

Inbrottet är Ditt fel!

Har Du för dålig dörr eller inget larm får Du skylla Dig själv. Det blir konsekvensen av justitieminister Bodströms analys av värdetransportrånen.

Organisationen Svensk Handel och justitieministern verkar i dagarna ha funnit varandra i kritiken mot de företag som rånas. Det är deras eget fel. Men på något sätt kan man ändå förstå Svensk Handels argumentation. Dess medlemsföretag, köper en tjänst av ett annat företag och tjänsten uteblir. Alltså riktar man - precis som vilken privatperson som helst - kritik mot det företag som inte levererat. Svensk Handel har heller inte ansvaret för rättsväsendet. Det har justitieministern. Men det är svårt att tro.

Bodström, som regerar över ett allt mer ineffektivt, och av politiska hugskott infekterat polisväsende, var naturligtvis inte sen att hänga på kritiken. För inte är brottsvågen polisens fel. Inte då. Fattas bara. Det är någon annans fel. Nämligen brottsoffret.

Under de senaste sex åren har 224 värdetransportrån inträffat i Sverige. Bara väsentligt större länder redovisar fler. Brottsförebyggande rådet har visat att 92 procent av gärningsmännen som åker fast, alltså i post-, bank-, och värdetransportrån är dömda tidigare och nästan varannan har dömts minst tio gånger tidigare.

Att göra som polisen i Danmark, Norge och andra länder; följa upp, ständigt irritera och arbeta med förebyggande spaningsarbete gentemot grovt kriminella ligor, är uppenbarligen inget som står i överensstämmelse med den svenska modellen. Istället blir det ofta så, att ensamma poliser på lokala polisstationer, får utreda grova och omfattande rån. Det är svensk modell det.

Det är säkert så att de svenska värdetransportföretagen kan förbättra sina rutiner. Konstigt vore det annars. Men kanske bör man komma ihåg, att flera av dessa företag jobbar internationellt, och måste därför rimligen ha en viss erfarenhet av liknande transporter. Därför blir det lite töntigt, när nu allehanda amatörexperter, inkl Bodström, ger råd och dåd hur bolagen skall förbättra säkerheten.

Den som är intresserad av hur bolagen själva ser på det här kan läsa Sweguards värdetransportrapport Länk: securitas.se utgiven den 6 oktober i år. Där kan man bla se att bara hälften av dessa brott klaras upp. Men det är tyvärr ändå en hög uppklarningsprocent jämfört med de flesta brott.

Vår kloka journalistkår, fostrade i en tycka-synd-om-tjuven-anda, ställer som DN, följande frågor till Transportfackets ordförande: "Vore det inte enklast att bankomaterna bara försvann" och "Borde väktarna inte slippa de här uppgifterna". Rånarna kan uppenbarligen inte påverkas utan det är vi andra som skall anpassa oss efter de kriminellas beteenden.

Bodström tycks ha liknande värderingar om brott och straff. Enligt samstämmiga källor har - inte helt förvånande - ledningen för Hallfängelset också överlåtits till de intagna själva. Fångvaktarna är skrämda, förvirrad och utsatta för hot. Men det är inget som bekymrar Bodström.

För inte kan ett stärkande av rättsväsendet konkurrerar med högre sjukpenning, utbyggd föräldraförsäkring och friår.

Så bli inte förvånad om Du vid anmälan om inbrott när Du äntligen får kontakt med polisen blir klandrad för att inte ha vidtagit brottsförebyggande åtgärder. Det blir Ditt fel att tjuven lockats att göra inbrott. Var istället glad att Du - än så länge - inte blir straffad för Din försyndelse.Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2005 22:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: