sourze.se

Knarket ökar och fria sprutor är inte lösningen

Att vara för fria sprutor är en brist på verklighetsuppfattning.

Enligt statistik ökar narkotikamissbruket i hela världen bland personer mellan 15 och 65 år. Det diskuteras om fria sprutor för att minska smittor och missbruk. I England provas det, vilket inte har lett till mindre smittor eller missbruk. I Norge fortsätter de att dela "verktyg" trots att de har tillgång till sprutdelningsprogram. "Verktyg" kallas sprutan i dessa kretsar. I Lund och Malmö har försöksverksamhet med fria sprutor pågått i 20 år. Förespråkarna hävdar att projektet varit en framgång. Men forskare, fd narkomaner, stödorganisationer på fältet har en helt annan uppfattning. Man kan undra varför ungdomar i skåne provar narkotika i nästan dubbel utsträckning jämfört med unga i andra delar av sverige. Kan det bero på olika signaler?

Narkomanerna har inga problem med att få tag i sina verktyg, de säljs bland annat på samma ställe som narkotikan för 10-20 kr, vilket även min dotter bekräftar att så är. Vi har som tur är ingen hiv-epidemi bland narkomanerna. Oskyddat samlag är en betydligare orsak till hiv.

Vår äldsta dotter började med olika partydroger när hon var 17 år och det var fest. Vilket ledde till att hon blev aktiv sprutnarkoman och kriminell under fem fruktansvärda år. Ni skall veta att det inte behövs tio år för att gå ner sej i narkotikan, fast många tror det. Vår dotter var fruktansvärt nergången.

Vi har lagar som LVU Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga och LVM Lag om vård av missbrukare i vissa fall men de är inte så lätta att få igenom. Narkomanerna och deras advokater, som de har rätt till, vet hur man skall gå till väga då det blir sådana förhandlingar. Men för snart två år sedan fick min dotter LVM, hon var då naturligtvis emot det men säger idag, drogfri och med verklighetsuppfattning, att det var vad hon behövde och kan inte förstå att det fick gå så långt, även det sociala och polisen såg att hon var ett vrak. Det gick spikrakt rätt ner. Visst har man eget ansvar men det försvinner snabbt när man missbrukar. Och att vara förälder till en myndig dotter är inte lätt. Det påpekades från bland annat det sociala att "hon är myndig" i alla möjliga situationer. Men vi gav aldrig upp att hon skulle bli nykter narkoman.

Det många ser på tv om narkotikamissbrukare ger inte en rättvis bild. Jag har bland annat varit i många kvartar, verkligheten är ett fruktansvärt helvete. Men jag anser inte att det behöver vara så, det behövs mycket strängare lagar och mer och bättre vård. Utslussningar fungerar mycket dåligt. Den är otroligt viktig.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2005 22:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: