sourze.se

Tankar om vårt våldtäktsbegrepp

Domar i sexualbrottsmål stämmer långt ifrån alltid med den allmänna rättsuppfattningen.

Samtidigt är utredningar av sådana brott komplexa och svåra. Detta förefaller märkligt, att offret lidit psykisk och eller fysisk skada knappast kan vara svårt att bevisa, ens efter en tid. Vem vilka offret haft sex med är oftast också helt klart. Så vad är problemet? Det är mycket ofta klart att någon har blivit skadad och vem som har orsakat skadan, så för mig uppstår två frågor:
1 Är inte varje vuxen ansvarig för sin sexualitet?
2 Kan det verkligen finnas någon begränsning i detta personliga ansvar?

Frågorna framstår kanske som rent retoriska, självklart är var och en fullt ut, utan begränsning, ansvarig för sina sexuella handlingar. Ändå är det inte det som vår lagstiftning utgår från.

Om någon har sex med någon annan än sig själv, är denne ansvarig för alla eventuella konsekvenser som kan drabba honom själv och sexpartnern. D v s om någon i efterhand på något sätt mår dåligt av händelsen har varje deltagande individ skuld i detta. Det enda som skulle behöva bevisas är att skada faktiskt har uppstått.

Det betyder att det inte är någon ursäkt att den andre "var med på det" eller ens om den drabbade var initiativtagare, utan varje vuxen person är alltid helt ansvarig för att sexuella handlingar inte skadar någon.

Detta leder givetvis till att kvinnor kan komma att anmäla män i efterhand trots att de tidigare var överens om att ha sex. Ja, den risken måste vi män vara beredda att ta annars har vi ju möjlighet att avstå från sex. För mig innebär detta ingen skillnad och jag undrar hur många män som verkligen vill påstå motsatsen?

Förutom risken att man själv skadas finns också risken att partnern drabbas. Båda dessa risker har var och en ansvar för. Att ge sig in i kärlek och/eller sex är ett naturligt risktagande och för många är detta risktagande stort.

Att en har sitt ansvar medför inte att den andre inte har sitt ansvar.

Hade vår lagstiftning haft denna utgångspunkt hade vi sluppit de frikännande domar som på senare tid upprört så många.


Om författaren

Författare:
Thomas Wihlborg

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2005 08:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: