sourze.se
Artikelbild

Cyberspanaren, en vardagshjälte

I avsaknad av lagstiftning eller poliser som spårar dem, rör sig tusentals pedofiler helt öppet på svenska ungdomssajter. Emot de står en enda man.

När Mats Andersson från Netscan möter elevgrupper på skolbesök brukar han vinna deras förtroende med en utmaning. Han ber dem att snabbt samla alla adresser de kan till olika ungdomssajter på nätet, och han försäkrar dem att han känner till ännu fler. Eleverna tvivlar ju på det och sätter febrilt igång med att skriva sina listor. Men de kommer aldrig i närheten av att överträffa cyberspanaren Andersson. Avgörandet kommer blixtsnabbt när han visar sin overheadfilm med över hundra ungdomssajter, som han lika snabbt rycker bort sedan - det finns ingen anledning att förse dem med ännu fler än de redan känner till.

Inför vuxna åhörare skippar han utmaningen. Det vore väl pinsamt att se hur lite de flesta vuxna kan om ungdomssäjterna. Istället överrumplas man med hårresande fakta: Det finns över 4000 män i Sverige som regelbundet söker kontakt med barn på ungdomssajter. Lunarstorm, den största ungdomssajten med över 1,5 miljoner prenumeranter 5 miljoner textmeddelande/ 50 000 bilder per dygn! har endast nio personer anställda som arbterar med säkerhet. Kamrat.com har 80 000 besökare om dygnet men totalt bara två anställda.

Mats Andersson är den enda i Sverige som jobbar professionellt med att kartlägga och spåra pedofiler på Internet. Inga poliser gör det. Han har, i egenskap av "barn" på sådana sajter, blivit förförd av något tusentals män på nätet - trots att han aldrig talar sex med dem. Får han någon intim förfrågan svarar han att det är en privatsak. Enligt Andersson klarar 98 av barnen på sajterna av att undvika eller avvisa snuskgubbarnas skriftliga närmanden, men det finns de som inte gör det. Siffrorna talar för sig själva.

Sedan kommer det mest skrämmande avslöjandet: Ännu 2005 är det inte olagligt i Sverige att förföra barn skriftligen. Därför kan vuxna män figurera på sajterna helt öppet. Mats Andersson förklarar att vanliga ord som "häst" och "konståkning" används av män för att skapa kontakt med unga flickor. Männen kan till och med erkänna sin ålder för barnen och medge att de är på tok för gamla, men sedan skriver de kanske att de "bara ville säga att du har sajtens finaste ögon". För en sådan komplimang får de ofta ett tack och så är kontakten igång.

Andersson har lyckats spåra och hjälpa polisen gripa förövare som kommit så långt som till att ha sex med minderåriga. I flera fall har han långt i förväg känt till gärningsmannens aktivitet på Internet, men utan en lag mot det kunde ingenting göras. Han berättar också att männen utåt verkar helt normala. Bland de som han avslöjat finns en kommunalpolitiker. Han känner även till en manlig präst som höll på förföra barn På Lunarstorm får präster en legitimation som syns på skärmen när de loggar in. Prästen kontaktade Andersson i sin roll som ung flicka. Under en längre tid chattade de och småningom började prästen fråga om "flickans" sexuella erfarenhet, bl.a. om hon var oskuld. Han rådde henne att söka upp en äldre kille första gången, för att minska obehaget. Men ville hon försäkra sig om att förlora oskulden på ett helt smärtfritt sätt, uppmanade prästen henne att helst hitta en medelålders man. Prästen kunde även själv tänka sig hjälpa henne. Skulle hon få svårt att ljuga för föräldrarna och komma iväg till honom, kunde han själv möta föräldrarna i förhand och försäkra dem att det var i andligt sammanhang de skulle träffas. Tack vare Anderssons ingripande har mannen förlorat sin webblegitimation. Han är inte heller präst längre.

Det finns tydligen inga gränser för hur sluga förövarna har blivit i sina försök att förföra minderåriga. En man inledde sin kontakt genom att uppge att hans vuxna son dött och att han nu skulle bli låtsaspappa när sonens fru och deras flicka flyttade in hos honom. Han ville så gärna få en bra relationen med flickan och därför sökte han nu kontakt med hennes jämnåriga, för att få träna lite och lära sig vad unga tjejer gillar. Snart började han fråga om menstruationen och annat ännu mer intimt.

Med över hundra ungdomssajter på nätet blir det givetvis svårt att hindra sådana män. Lika sluga som de är att söka kontakt med minderåriga, är de också välorienterade bland sajterna och det enorma utbudet som finns där. En sajt heter Skunk. Den ägs av Spray, ett välkänt märke bland Sveriges Internetanvändare och ett av de företagen som det gått bäst för sedan nittiotalet. Skunk är Sprays ungdomssatsning ungdomssajternas enskilt största inkomstkälla är marknadsundersökningar bland tonåringar. Sajten erbjuder möjligheten att skapa och delta i ett mycket stort antal interna mötesgrupper. Bland de många helt vanliga ämnesområden för mötesgrupperna finns också andra, mer udda rubriker där pedofiler brukar vistas. Det kan heta något så ofarligt som "amatörmodeller", men också "sexlektioner" eller till och med "sexgalna oskulder". Går man in i de grupperna hittar man vuxna män som redan är välkända för Mats Andersson och som helt öppet söker sexuell kontakt med barn. Men det är inte bara kommersiella sajter som drabbas. Även på olika ungdomsmottagningars hemsidor kan det förekomma pedofilverksamhet. Ett vanligt lockbete är att ge sig ut att vara modellagent. En länk leder ofta till "professionella" hemsidor vars syfte är att få unga människor att skicka in bilder på sig själva. Men barn kan också få erbjudandet att bli fotograferade "helt kostnadsfritt".

Det är också mycket vanligt att dagens unga självmant lägger ut bilder på sig själva på Internet. Snyggast.se är en sajt som till och med de flesta vuxna har hört talas av. Sajten är populär på alla skolor i Sverige. Den får 160 000 besök per dygn och där blir man helt enkelt bedömd för sitt utseende. Att bli utvald till de snyggasta 20 pojkar/tjejer är oerhört populärt. I regel får man mer poäng ju mer man klär av sig och det finns knappt någon gräns till hur långt de unga deltagarna gått för att vinna poäng. Sedan fångas bilder upp av porrindustrin och används till exempel på sajter för telefonsex. Det förekommer också att ungdomar utnyttjar sajten för att ha webbsex, där man onanerar framför webbkamera för varandra. Enligt Mats Andersson är Snyggast.se också Sveriges absolut största sajt för webbprostitution. Unga människor onanerar mot betalt, som exempelvis kan ske genom att köparen fyller på den ungas mobilkort.

Det finns inte några enkla tekniska lösningar för att förhindra barn att bli kontaktade av pedofiler eller lockas in i ett förnedrande och destruktivt beteende på Internet. De skyddsprogram som nu finns på marknaden för att spärra viss Internettrafik är relativt lätt att komma runt. Det finns kodord med vilka man exempelvis kan länka in på sajter som i sin tur länkar vidare för att undvika spärren.

Som vuxen är man inte helt maktlös, det går att hjälpa barn och ungdomar lära sig motstå farorna på nätet. Mats Andersson får stor effekt när han pratar med barn. Men juridiskt finns det inget man kan göra - i Sverige, vill säga. Andersson döljer inte sin uppskattning för samarbetet som han har inlett med Scotland Yard i London, som till skillnad från Sverige har flera heltidsanställda poliser som spårar pedofilverksamhet på Internet. De är i stort sett de enda kolleger han har. Men i Storbritannien finns det lag mot att skriftligen förföra barn. Nyligen greps en man som lyckats locka en ung flicka - som i verkligheten var en polis försedd med falsk identitet på nätet. Sådana förövare riskerar 3-4 års fängelse.

Men Mats Andersson har också svårt att dölja sin frustration över handfallenheten hos svenska politiker vad gäller lagstiftning. Själv har han tagit initiativ till att träffa representanter från samtliga riksdagspartier. Han har erbjudit sina tjänster helt gratis, får han bara komma och föreläsa för dem. Hittills har bara Vänsterpartiet och Moderaterna tackat ja. Justitieministern Tomas Bodström har tidigare ställt sig emot en lagstiftning och menat att existerande lagstiftning räcker. I ett senare uttalande menade han att föräldrainformation är viktigast. Men som åhörare undrar man över Socialdemokraternas och de andra partiernas bristande intresse. Borde inte Mats Andersson beredas stor plats för att föra ut sitt budskap bland vuxna? Varför har han inte synts mer i Sveriges television eller i media? Visserligen har han en stark patos och jobbar ihärdigt, men frågan är hur många vuxna EN man kan nå.


Om författaren

Författare:
Patrick Gallagher

Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2005 23:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: