sourze.se

Konsten att bli svensk

För att bli svensk måste man ju veta hur svenskar är. I ett brev till nysvenskarna förklarar Roger Lord vad som gäller i landet.

Hej!

Jag tvivlar på att du får lära Dig allt om oss på kursen i svenska för invandrare, så här får du lite tips om hur Du snabbt ska bli integrerad.

Svensken litar framförallt annat på svenska saker. Sålunda är svenska bilar och svenskt kött säkrare än alla andra bilar och kött. Svenska köttdjur slaktas nämligen på ett särskilt skonsamt sätt och har dessförinnan varit mycket lyckligare än djur på andra håll i världen. Därasv den goda smaken. Bilar av svensk kvalitet är så säkra att de nästan är nyttiga att krocka med.

Fast det där med svenska bilar och svensk mat är lite lurigt. Då måste man förneka att Volvo och SAAB är amerikanska. Och man måste bortse från att Kalles kaviar, Marabou, Pripps, Bob, Ekströms, GB Glass, Abbas konserver, Gevalia, Ikea och Wasa knäckebröd också är i utländsk ägo. Mitt råd är därför att du håller tyst om vad du vet om detta.

Undersökningar avslöjar att svensken är en empatisk och omtänksam person, men inte särskilt rationell.

Hela sju procent tror sålunda att daggmaskar kan lida av sorg och andra själsliga åkommor. Sexton procent tror att djävulen finns. Fyrtio procent tror att det finns människor som kan sia om framtiden. Fyrtiofem procent skulle inte gifta sig med sig själva om de var någon annan. Femtiotre procent skulle ha mer sex om de slapp att städa. Sextiotvå procent skulle aldrig köpa tysk lågprismjölk. Sextiotre procent kan texten till "Små grodorna". Sjuttio procent av alla skilsmässor initieras av kvinnan.

Den svenska politiska borgerligheten är ett kapitel för sig. Den saknar förmåga till stolthet. Varje påstående att vi lever i ett bra land avvisas som socialistisk propaganda. Även då kapitalistiska organisationer som World Economic Forum påstår detta. Att omvärlden med beundran börjat se på Sverige och övriga nordiska länder, som alla har hög tillväxt och hög välfärd, är en farlig uppgift som inte får spridas till folket. Så innan du berömmer Sverige, tänk först på vem du pratar med. Annars kan du bli stämplad som terrorist.

Svensk historia är historien om dess överhet. Någon "folkets historia" existerar inte. Sveriges nutidshistoria är därför lätt att lära.

Vår kung Carl Gustaf kommer i rakt nedstigande led från en samling å huvudets vägnar sällan skådade medelmåttor.

Sålunda var Kungens farfars fars begåvning långt under genomsnittet och han var en fruktansvärt dålig tennisspelare. Kungahuset på den tiden bestod av en kronprins som var mycket impopulär, starkt tyskvänlig som han var. En drottning som tillhörde en släkt som återvänt till Tyskland och stod i nära förbindelse med nazisterna. Vår nuvarande kung är heller inte särskilt snabb i huvudet.
Mitt råd till Dig - nämn aldrig detta när Du pratar "Kungen och Silvia" med en svensk!

Rykten som inte stämmer om Sverige: Svensken lever inte längst. Svensken dricker inte mest kaffe i världen. Svensken läser inte flest tidningar per capita. Svensken toppar inte självmordsligan och vi har inte lägst barnadödlighet..

Saker som stämmer: Svensken tror att ensam är stark och att själv är bästa dräng.

Svensken vill gärna tro att det är August Strindberg eller åtminstone Ingrid Bergman som är mest kända svensk utomlands. Den yngre generationen kanske gissar att det är någon av alla svenska bimbos som visat brösten i Playboy. Men inget är, som Du säkert redan vet, korrekt.

Den mest kända svensken utomlands är Emanuel Swedenborg, geni och - får vi hoppas - tokig. Swedenborg gjorde studiebesök i himlen. Han författade tjocka rapporter om vad han sett. Han berättade att i himlen uppfylls alla våra jordiska önskningar. I himlen är spikarna på V 75 alltså alltid bombsäkra. I himlen vinner Sverige fotbolls-VM varenda dag. Där finns miljarder avsnitt av Paradise Hotel, och när serien är klar börjar den om på nytt. Peter Jihde kan ses i teverutan dygnet runt och Linda Skugge får varje år nobelpriset i litteratur.

Swedenborgs slutsats är: hur kul är våra jordiska önskningar när vi ställer dem i evighetens belysning? Glöm därför snabbt allt vad Du vet om Swedenborg. Ska Du smälta in i Din nya miljö bör Du alltså aldrig tänka längre än näsan räcker.

Ja, det var allt tills vidare. Hoppas att du finner dig tillrätta i Sverige så fort som möjligt, att Din integrering lyckas.

Hälsningar.Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 13 okt 2005 16:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: