sourze.se
Artikelbild

Vulgodebatt om feminism

"Wow, jag visste liksom inte att kvinnorörelsen var så stark och hade ett inflytande som gör att vi påverkar kvinnors matvanor, sminkstilar och midjemått in i minsta detalj."

"Feminister gör kvinnor fula", anser Billy Butt. "Feminismen ligger bakom kvinnors fetma", tycker Suzanne Qrunell. Många Sourze-skribenter har den senaste veckan ägnat åtskilliga spaltmeter att härleda kvinnors utseende, kroppsform och karisma till feminismen. Samma skribenter som inte tycks ägna en tanke åt manlig fetma, övervikt och kulmagar är totalt besatta av svenska kvinnors i deras ögon bristande skönhet. Det var bättre förr, tycks vara devisen.

Jag är förvånad eller kanske inte? Wow, jag visste liksom inte att kvinnorörelsen var så stark och hade ett inflytande som gör att vi påverkar kvinnors matvanor, sminkstilar och midjemått in i minsta detalj. Men på antifeministfronten är ju detta intet nytt. Genom hela feminismens historia från 1700-talet och framåt har kvinnosakskämpar beskrivits som fula, manshatande och argsinta kärringar som struntar i sitt yttre och uppviglar andra kvinnor att göra detsamma. Vi har ju hört argumenten förut att kvinnors yttre och mentala hälsa gör oss till sämre samhällsmedborgare och allt är feminismens skuld. Kvinnor skulle inte få rösträtt för att vi var för mentalt klena och hade för vida kjolar för att ta oss fram i riksdagens korridorer. Kvinnor skulle inte kunna bli poliser eller militärer för att vi var för fysiskt svaga. Kvinnor skulle inte kunna nå absoluta maktpositioner för att vi skulle distrahera männen, förmanligas i vårt beteende alternativt korrumperas av makten och strunta i vårt utseende eller uppgift som mamma och hemmafru.

Men det är ändå intressant att vi lever i en tid där kvinnor faktiskt kan bli presidenter, ministrar, verkställande direktörer, soldater och mångmiljonärer och samtidigt det mest provocerande en tjej kan göra att är att inte vara helt utseendefixerad utan faktiskt ta sig friheten att unna sig ett liv utan bantning, utan tiotalstimmar framför sminkspegeln varje vecka och desperat shopping i provhytten. Att skita i sitt yttre verkar vara manssamhällets värsta kvinnoskräck.

Vulgodebatten om feminism är patetisk, men samtidigt sorglig. I en tid där var femte sjuårig flicka bantat någon gång, silikonbröst är standard inom nöjesvärlden och var och varannan kvinna tycker att hon inte duger och drömmer om skönhetsoperationer känns det trist att Sourze-debattörer väljer att se några extra trivselkilon hos lyckliga kvinnor som ett fruktansvärt feministiskt problem. Men kalaskulan var väl visst ett manligt privilegium. Hyckleri någon?

Foto: Roland Karlsson


Om författaren

Författare:
Birgitta Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2005 22:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: