sourze.se

Utseende eller talang - vad är viktigast?

Har ni drömt om att bli något inom musikbranschen? Någon som syns och har beundrare i massor? Kanske kommer ni efter ett tag sorgligt nog fram till att ni inte passar in i utseendemallen.

Jag satt och tittade på MTV häromdagen och matades med video efter video som alla bestod av uteslutande vältrimmade killar och minst lika många oemotståndliga tjejer. Jag kan inte låta bli att vara lite cynisk och ställa mig frågan om någon av dessa människor skulle ha den musikkarriär de har, eller spelas på MTV om de inte var precis så vältrimmade. Vad jag menar är att det tydligen är minst lika viktigt att artisterna ska passa mallen som samhället byggt upp vad gäller utseende, som att de ska kunna sjunga.

Presentabelt utseende ?
Självklart är det viktigt att vara presentabel för "the public eye" när ens video rullar på MTV minst 3808 gånger per dag. Självklart är det så att artisten som faktiskt får sin video visad på MTV 3808 per dag vill kunna vara stolt över sin prestation och sitt utseende. Men vad jag undrar är hur viktigt det egentligen är att passa in i mallen? Är det faktiskt så att skivbolagen bara signar de tjejer som har det rätta håret, den perfekta näsan och den fläckfria hyn, och som enligt dem "tål" att visas för allmänheten? Jag tar bara tjejer som exempel här, för jag har märkt att det faktiskt inte är lika viktigt för killar att passa in i skönhetsidealet.

Var är de lättklädda pojkarna då?
En annan sak som stör mig när det gäller musikvideor, utseende och tjejer: när en tjej sjunger i en video, var är alla snygga killar med tvättbräda och biceps twice the size av min överarm? Det handlar inte om dubbelmoral eller att jag har samma inskränkta syn på utseendemallar som musikbranschen. Det handlar om att jag letar efter en motsvarighet till de tjejer som pryder alla musikvideor oavsett om det är en kille eller en tjej som har huvudrollen. När artister som Sisqo eller Nelly gör en video får vi se en drös av tjejer, alla enligt rådande ideal, som ålar sig på alla möjliga och omöjliga sätt framför kameran. Men var är alla stereotypa ålande killar när stjärnan är en tjej?

Det här handlar inte om avundsjuka. Det här är inte bara en feministisk utläggning om att kvinnor är för exponerade. Det här är bara en cynisk fundering om hur snygg man måste vara för att platsa i musikbranschen. Det lustigaste av allt är att musik är något man lyssnar på. Inte något man ska titta på. Egentligen.


Om författaren

Författare:
Mikaela Lundblad

Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2005 11:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: