sourze.se
Artikelbild

Ahnlunds avhopp - en enastående pseudonyhet

"Knut Ahnlunds artikel i SvD har rubriken Varför är det så tyst om Elfriede Jelinek?, men den verkliga utgångspunkten torde vara Varför är det så tyst om Knut Ahnlund?"

Låt mig kommentera Ahnlunds artikel i SvD helt kort:

Knut Ahnlunds "avhopp" från Akademien är en enastående pseudonyhet med tanke på att han inte har deltagit i Akademiens arbete sedan våren 1996. Då drog han sig ur efter en konflikt rörande publiceringen av hans minnesteckning över Sven Lidman. Sedan dess har hans stol stått tom, med undantag av tre, fyra ströbesök, mestadels på högtidsdagarna. Men enligt stadgarna är stolen för den skull inte ledig utan innehas av herr Ahnlund till dess han avlider eller utesluts genom att formellt beslut.

När det gäller Nobelpriset i litteratur avger Akademien i princip inga andra förklaringar än prismotiveringen och går inte i svaromål mot personer som ogillar valet. Knut Ahnlunds artikel har rubriken "Varför är det så tyst om Elfriede Jelinek?", men den verkliga utgångspunkten torde vara "Varför är det så tyst om Knut Ahnlund?"


Om författaren

Författare:
Horace Engdahl

Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2005 09:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: