sourze.se
Artikelbild

Hur jag blev utnyttjad utomlands...

Eller som jag som gammal stockholmare brukar säja: tjacka en trumpet å känn dej blåst!

Jag har funderat på det här med att många svenska ungdomar vill resa utomlands men att det kan vara, om inte farligt, så ändå kännas lite osäkert att vara ute på lång resa.
Har hört lantbrukare här nere Nya Zeeland diskutera vilken blandad kompot man kan få, super bra ungdomar som hjälper till och är som familjemedlemmar och de som är rena rötägg som sover, festar och smygringer på telefonen, kostar mer än hjälper till, men betalar sina måltider. Jag sa att nää så kan det inte vara och speciellt inte om jag som svensk öppnar mitt hem för en svensk student, klar och rak kommunikation.

Som gammal morsa så tycket jag att det kunde ju vara kul att få svenska besökare och få svenskar att kunna resa lite billigare och bo säkert och ha svenskt stöd om så behövs.
Kort sagt res till en svensk morsa, bo gratis/billigt och säkert. Tror att många föräldrar skulle uppskatta att deras telningar har en lokal morsa om nått går snett. Jag surfade runt på några rese websidor och sa i ett forum att för den som vill bo gratis eller billigt så finns jag, betalning att vara behjälplig med några timmars ogräs rensning eller laga staket eller tapetsera.

Jag glömde det hela och många månader senare kom ett mail från en svensk som studerade till att bli lantbrukare och ville se lantbrukslandet Nya zealand. Jag sa som det var, bor i ett hus som inte har renoverats sen 40 talet och ombyggnad pågår, men att allt finns som varm vatten, kyl, frys, tvättmaskin, torktumlare, tv, stereo, dvd spelare men att huset är i bedrövligt skick och många djur och jag jobbar heltid och har inte råd att göra iordning huset, så det går sakta.

Det finns ett sovrum med ny IKEA säng och nytt bäddmaterial, lakan och handukar, all mat gratis, om jag får hjälp. Jag bor mitt i naturen men ändå centralt och hela norra ön nås inom några timmar. Studenten undrade om jag kunde hjälpa till med fixa besök/praktikplast i lantbruk. Javisst, jag känner många lantbrukare. Jag luftar däcken på min cykel och man når säker tio lantbruk på bara några kilometers avstånd. Jag berättade allt om landet jag bor i och pratade med grannar om att få komma och hälsa på och se hur dom driver sina lantbruk, allt från ko till getfarm och fåravel.

Då säjer den lantbruksstuderande: jag vill ha ett jobb med betalt! Från detta datum till detta datum! Var inte nöjd med praktik bara. Ok jag laddar den stora marknadsföringskanonen, sänder e-mail till lantbruksrådgivare och kör runt och lägger flygblad i brevlådor och jagar betalt jobb för bara två månader, inte lätt! Vilket lantbruk har ett behov av en arbetare i bara två månader och med betalt under lågsäsong? Jag fixar det efter mycket om och men. Studenten vet inte vilka arbtestillstånd som behövs så jag fixar information om var när hur. Får ett jobb exakt den tid och med betalt, får det som en skräddarsydd tjänst via kontakter, men jobbet är cirka två mil bort. Jobbet är helt utanför mina arbetstider så jag kan inte skjutsa och för långt att cykla. Jag lyckas med att få min student att få bo på gården där arbetet är dom dagar det arbetas och sen all fritid hos mej och efter arbetsperioden få bo hos mej sista månaden då det bara ska upplevas och inte jobbas och studentens sambo också kommer.

Studenten kommer, jag har fixat transport från flygplatsen och tagit ledigt från jobbet för att vara hemma och möta.
Jag tar ut tre av mina tio semester dagar jag har per år.
Studenten kommer och är sjuk, har mått illa hela vägen ner och jag tvättar nerspydda kläder och tar om hand. Några dagar hos mej med fri mat och husrum och jag kör runt och visar bygden och fixat studiebesök på en stor getfarm där vi får aktivt följa arbetet. Jag säjer till studenten att skicka gärna ett mail till getfarmaren och tacka, getfarmaren får aldrig ett enda tack så jag gör det själv.

Efter några dagar kör jag studenten till lantbruksjobbet och säjer: ring mej när som helst om det är nått som inte är bra. Studenten har lånat min hemma telefon och ringt hem på och lånar mitt förbetalda mobiltelefonkort. Ringer nästa lediga helg och ber att få bli upplockad, jag hämtar och kör runt och visar storslagen natur och lagar mat.

Sen hör studenten inte av sej på flera veckor. Jag får kolla av att studenten är ok. Studenten har pratat om att lifta och jag har sagt att det gör vi absolut inte för det är inte lika tryggt som att lifta hemma i sverige.
Studenten meddelar mej nu kort via mail: har fått korn på ett hus som fås lånas gratis. Jag antar att studentens sambo kommer ner och dom bor nånstans i över en månad utan att ens höra av sej till mej. När jag vet att dom lämnat landet så mailar jag och frågar om deras resa varit bra och undrar om dom åtminstonde kan betala för telefonsamtal och mitt nya telefonkort som jag inte fått tillbaka. Får ett gnälligt svar där det lovas men det skickas a-l-d-r-i-g några pengar. Jag skäms, fy vad jag skäms när min man får reda på att jag blivit blåst på arbetsförmedling, hjälp med ogräs och staket, matpengar, bensin pengar, telefon pengar, aldrig ens ett tack!

Studenten har tittat på dvd liggandes i min nya skinnsoffa och aldrig ens gjort ett handtag. Studenten har fått ALLT gratis här nere och dessutom betalt! Mina arbetskollegor har pratat vitt och brett i fikarummet att nu ska jag väl vara glad som har fått hjälp från hemlandet, prata svenska och få ett handtag. Nu åtta månader senare fortfarande inte ens ett tack.

Jag vänder mig till den familj studenten jobbat hos för att höra om de är beredda att ta en svensk arbetare igen, inte för att jag har någon på lut utan mera bara nyfiken på hur det gått. Hennes arbetsgivare säjer att de vill vare sig ha med mig att göra eller någonsin ha en student igen!

Studenten har sagt att jag pratar dynga om att dom lokala kvinnorna är lata och familjen hon jobbar hos hjälper henne med ett annat boende! Hur många i min hemtrakt har hört detta? Varför göra detta mot mig? De säjer sig ha arrangerat, ringt dyra samtal och skjutsat hit och dit och hjälpt med så mycket utan ett enda hyfsat tack. Får veta att det var den mest lata besökare/student de haft. Studenten kunde inte ens duka av efter maten utan var tvungen att bli ombedd för allting. Studenten har snyltat sig runt.

Jag får göra avbön och bedyra att jag aldrig pratat strunt om dom lokala kvinnorna utan bara sagt att dom flesta lantbruksfruar inte mjölkar kor utan gör andra saker och oftast är den som tar hand om uppfödning av kalvarna och andra djur, hushåll och också agerar som lantbrukets ekonomiska redovisare med inplanering av foderinköp. Vi konstaterar att studenten blåst både mig och sin arbetsgivare.

Om jag hade varit utomlands, jobbat i familj och bott gratis så hade jag tagit med mig något som present när jag kom, städat, rensat ogräs och varit behjälplig med allt i hushållet som tack och dessutom skickat ett kort /present hemifrån efteråt! Och givetvis betalat extrautgifter som telefon samtal.

Nu till frågan; tar jag in svenska ungdomar igen? Så fan heller! Denna student har förstört för andra som vill jobba i utlandet och förstört det svenska ryktet med inte bara sitt eget uppträdande utan också med att sprida dynga om mej, sin värd! Hur ska jag kunna fixa jobb inom fruktodlingar och lantbruk när denna snärta pratat strunt om mej?

Nu hör vi på nyheterna att en ung tysk flicka mördats när hon liftat här nere. Hennes sista hyresvärd intervjuas, en äldre kvinna, och säjer att denna underbara tyska turist jobbat 4-5 timmar varje dag i hennes trädgård och putsat fönster som tack för fritt vivre. Sen går denna tyska unga flicka ut och liftar runt och blir mördad. Den äldre kvinnan önskar att hon kunnat skjutsa henne runt.

Vad är det för jävla värld vi lever i?


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2005 16:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: