sourze.se

Lord lurar sig själv

En frisk debatt med sunda argument gynnar båda sidor i diskussionen; man kan ta till sig nya tankar och utveckla sin egen ståndpunkt. Det Roger Lord ägnar sig åt tillhör dessvärre inte den kategorin.

Att få gnälla av sig kan vara skönt ibland, men är sällan särskilt utveckande. Har man däremot ambitionen att sprida sina tankar bör man läsa sin historiebok först, något som Lord verkar ha glömt bort.

Börsen kan gå både upp och ner, men ingen kan påstå att miljoner aktieägare och pensionärer blev ruinerade i samband med raset år 2000. Tvärtemot så har börsen återhämtat sig helt sedan dess.

"Den nya ekonomin" var helt riktigt ett fånigt begrepp, men det har inget med börsras att göra. Informationsteknologin har revolutionerat vårt samhälle, men det gjorde telegrafen och järnvägen också på sin tid.

Statens försäljning av Telia var ur skattebetalarnas perspektiv mycket lyckosam. Jag kan ha fel, men jag misstänker att Lords artikel inte hade varit mindre bitter om Telias börsvärde mångdubblats efter introduktionen - förmögenhetsökningen hade ju då bara kommit de till del som hade råd att köpa.

Både ja- och nejsidan gjorde inför folkomröstningen misstaget att föra debatten på en plus- och minusnivå istället för på en ideologisk. Självklart finns det både för och nackdelar med stora valutaområden. Europa är inte homogent, lika lite som Sverige är det - Norrland skulle tillexempel fara väl av en lägre ränta än södra Sverige. Ja eller nej till euron handlar istället om politik och vad vi vill med vårt EU-medlemskap. Men för att leverera ett argument på samma nivå så har Spanien idag en tillväxt 50 högre än Sveriges.

Jag tänker inte föra något resonemang om Barneviks och Ramstedts lämplighet som chefer; Lords argumentation som inskränker sig till utrop såsom "en huvudlös affär", "helt rubbat", eller att Astra Zeneca "inte rosat marknaden precis" får stå för sig själv. Några fakta: Astra Zenecas vinst har ökat med över 30 sedan 2001 och när Telenor köpte Bredbandsbolaget fick investerarna tillbaka sina pengar. Med ränta.

Lord rundar av sin artikel med att den styrande eliten saknar något och spekulerar i om det kan vara kunskap, moral eller kanske kärlek. Makt har förvisso en tendens att korrumpera, men dåligt underbyggt gnäll är definitivt inte lösningen på problemet.


Om författaren

Författare:
Daniel Björkman

Om artikeln

Publicerad: 28 sep 2005 12:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: