sourze.se

Sossarnas kluvna personlighet

För att vinna valet väljer sossarna ett småföretagarvänligt snack, som aldrig kommer omsättas i praktiken.

Gudarna ska veta att finansieringen av välfärden i framtiden ser bekymmersam ut när indutrinjättarna flyr landet och skattekistan sinar. Plusjobb i all ära, men staten kan inte finansiera sig själv. Någon ska dra det lass som tidigare jättarna Ericsson, ABB, Volvo och SAAB drog. Nu när jättarna flyttat industrijobben till Kina och vinstpengarna till USA får man vända på skattekronorna. Hoppet står till en myriad av småföretag och entreprenörer, som ska ta vid där jättarna lämnade.

Sossarna vet att de måste satsa på småföretag, men de gillar det inte. Regelverken, skattesystemen och attityderna till företagande är anpassade till jättarnas tid, det vill säga Sverige på 70-talet. Ett Sverige med stora stabila industriföretag. Stora bjässar som man kunde bygga enorma regelverk och skattesatser omkring. Som stora strandade valar, som man kunde leva av om man bara man höll dem vid liv. Småföretagen utgjorde en sån marginell del av skattebasen att man kunde ignorera deras pipande fullkomligt. Visst knorrade de ibland, men det kunde man skita i. De stora uppgörelserna gjordes mellan regeringen och storföretagen. Så var det då. På jättarnas tid. På 70-talet.

Sedan hände saker på 90-talet som skakade världen. Man insåg att jättarnas tid var räknade. Den strandade valen var döende. Man kunde inte leva av stora strandade valar, man var tvungen att leva av olika sorters små och medelstora fiskar. Så man tillsatte en utredning som skulle förenkla reglerna för småföretag. Utredningen, ledd av Mona Sahlin, arbetade hårt och räknade över alla onödiga och krångliga regler. Dryga tusen regler hittade Mona, som försvårade för småföretag och som inte gjorde någon nytta längre. Man tänkte så det knakade, och presenterade resultatet av utredningen. Man hade använt tiden till att vara kreativ och hitta på mer än dubbelt så många regler. Sammanlagt blev det nu 2500 regler.

Så har det varit sedan dess. Myriaden av soloföretag stretar på i sitt anletes svett, medan de sista resterna av jättarna lämnar landet. Fortfarande syns inte skymten av en politik som är anpassad till denna nya verklighet. Något att tänka på när sossarna använder ett småföretagarvänligt sätt att prata. Så pratar man för att vinna valet, inte för att förändra något i praktiken. Det är synd, för Göran behöver alla skattekronor och nya jobb han kan få.


Om författaren

Författare:
Mijo Berg

Om artikeln

Publicerad: 27 sep 2005 08:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: