sourze.se
Artikelbild

Hokus-pokussjukdomar och latmaskar

Vår tids stora myt: Fibromyalgi. De som säger sig lida av det även kallade SVB-käringar, kvinnor det svider, värker och brinner i. Sjukdomar med enbart kriteriediagnos borde ifrågasättas rejält.

Sjukdomen är accepterad i hela världen, även av WHO. Tycker det är ytterst märkligt att man accepterar någonting som inte går att fastställa med varken medicinska undersökningar, eller ett enda laboratorieprov. Diagnosen ställs med andra ord efter olika kriterier, t.ex. lättare tryckningar på 11 av 18 specificerade ställen på kroppen, som då ska ömma!? Tre månaders generell smärta i alla fyra kroppskvadranterna. Hur svårt är det på en skala att spela teater om man verkligen vill ha den här diagnosen? Den här så kallade sjukdomen drabbar nästan övervägande kvinnor 90.

Det räcker med att man sitter fem minuter på nätet, på någon community, så har man läst om minst 10 personer som säger sig lida av fibromyalgi. Oftast överviktiga kvinnor i 20-35 årsåldern. Kvinnor som talar om hur ont de har, hur de inte kan sova på nätterna och hur de sen är så trötta att de inte kan sköta sina barn ordentligt och hjälpa dem med morgonsysslor etc. Det märkliga är då att dessa kvinnor verkar kunna sova ypperligt gott dagtid. Vad är det som gör att smärtan är värre på natten? Kan det vara att det är roligare på nätet på natten? Man orkar sitta och skriva en massa och man orkar uppdatera sina olika hemsidor, på vilka man mest gnäller. Skulle inte förvåna mig om många av dessa personer även är ägare till en 3-4 hundar. Vem
motionerar då dem tro?

Läste en artikel här på Sourze av Åsa Welin, "Kvinna och Kåt."
I den skriver hon; "Vad ska jag göra när jag är sexuellt frustrerarad och inte kan smeka mig själv för det värker och spränger i min kropp?"
Är det inte jävligt märkligt att man kan känna en sexuell frustration när man har en brännande smärta i hela kroppen. Har själv haft fruktansvärda smärtor av andra orsaker, och det sista jag kunde tänka på var att ha sex, än mindre känna kåthet. Smärtan tar överhanden. "Ajajaj vad jag har ont, men ojojoj vad jag är kåt"?

Nej. Varför får fler och fler kvinnor i arbetsför ålder så ont överallt? Vad är de missnöjda med? Många som fått diagnosen fibromyalgi, har aldrig ens varit ute i arbetslivet och vänt. "Varför skulle någon fuska sig till sjukskrivning? Så roligt är det inte att bara vara hemma och få sin ekonomi raserad", skriver en upprörd smärtpatient till Aftonbladet efter Insiders program 17/2 i år. Ja varför? Varför vill man vara sjukskriven så att man måste smyga till stallet för att sköta om sina hästar, för att ta ett exempel ur det programmet. Försäkringskassan blir allt hårdare. Smärtpatienterna säger sig vilja jobba, men orkar inte. Uppmaning och uppmuntran att ta ett icke fysiskt påfrestande jobb räcker oftast inte alls. "De skulle förstå hur totalt utmattad man blir av den ständiga värken" säger samma person till Aftonbladet. Hmm, här börjar mina hokus-pokus tankar komma igen. Om man orkar sitta och knappa på nätet timme ut och timme in, varför skulle man inte orka knappa på en dator om man t.ex. tog ett sekreterarjobb?

Undras tro om det sen inte går lite väl långt, när det ska användas cannabis som smärtlindring. Men det är ju klart, kan det få fler att arbeta, så är det ju alltid något. Bara inte arbetsgivaren kräver drogtest på sin personal så.

Nä fy för den lede. Skaffa fram medicin mot latmaskar och ta hypokondrikerna till en psykolog istället.

* Länk: fibromyalgi.se
*Länk: aftonbladet.se
Länk: aftonbladet.se


Om författaren

Författare:
Susann Larsson

Om artikeln

Publicerad: 25 sep 2005 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: