sourze.se

Uppgivna pensionärsorganisationer?

Våra löntagarorganisationer kämpar för sina medlemmar. Tänk om PRO och SPF hade samma glöd!

Årets LO-rapport om löneutvecklingen för arbetare och tjänstemän visar att lönen för arbetare ökat med 44 procent från 1994 medan tjänstemännens ökat med 52 procent under motsvarande tid. Man kan visa att lönegapet mellan
arbetare och tjänstemän ökat markant. Wanja Lundby – Wedin erkänner att arbetarna är förlorare och menar att om utvecklingen skulle fortsätta i samma riktning så måste LO helt ompröva sin löneförhandlingsstrategi.

Det skulle vara intressant om våra pensionsärsorganisationer någon gång passade på och jämförde pensionsutvecklingen med löneutvecklingen. Då skulle man nu kunna tala om att en pensionär med full ATP har fått en ökning med 20 procent under samma tid dvs sedan 1994, En sk fattigpensionär har fått en ökning med 27 procent. Då skulle det finnas anledning för PRO:s och SPFs ordförande att liksom Wanja Lundby-Wedin ta fram storsläggan och hota med att ompröva hela sin opinionsbildande verksamhet. I dag hörs inte ett knäpp från deras organisationer med undantag för att PRO basen i en intervju häromdagen talade om att hans medlemmar upplever en stor orättvisa. På sin höjd får fattigpensionärerna i de pågående budgetförhandlingarna ett litet påslag på bostadsbidragen. Den många gånger utlovade kompensationen för den stora neddragning som gjordes under 90-talet talas inte längre om trots att numera är välkänt att dagens pensioner ligger minst tio procent lägre än de skulle ligga om rätt beräkningsgrund hade återställts.

När får vi se en gemensam stor uppvaktning från våra
pensionsärsorganisationer av såväl regerings som oppositionspartier där man kräver att pensionerna ska utvecklas i samma grad och takt som lönerna för löntagarna.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2005 18:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: