sourze.se

Upphäv förbudet mot proffsboxning

Idrottsminister Bosse Ringholm s har sagt att proffsboxning skall vara fortsatt förbjudet och att förbudet även skall utökas till att omfatta andra kampsporter som exempelvis K1.

Sex av sju partier i Riksdagen vill enligt SvD SvD: 2005-09-13 inte ha proffsboxning, men majoriteten av det svenska folket är enligt opinionsundersökningar för att sporten legaliseras. I ytterligare en fråga går således politikernas vilja stick i stäv mot åsikterna hos majoriteten av det svenska folket. Frågan som man kan ställa sig är vad politiker egentligen skall ha för funktion i en demokrati? Skall dom - som Marx och Lenin föreslog - vara en "medveten förtrupp" - ett avantgarde som vet mycket bättre än folket och därför genomför sina beslut mot folkets vilja? Eller skall dom representera folkets åsikter och vara dess tjänare?

Perssons Sverige är nu vid sidan av Castros Kuba och ayatollornas Iran det enda land som inte tillåter proffsboxning. De argument som framförs för förbudet är att det ger skador, verkar förråande på samhället och gynnar en spekulativ spelindustri. Vid en närmre granskning framstår dock argumenten som mer än rimligt ihåliga.

Enligt en sammanställning av idrottsskador som har gjorts stämmer det att proffsboxning kan ge kroniska hjärnskador eller leda till döden. Beaktas bör dock i sammanhanget att "lagliga" idrotter som fallskärmshoppning, bergsklättring, sportdykning och hästkapplöpning dras med en mycket högre dödsstatistik Hallands nyheter: 2005-09-13. Är det då rätt att förbjuda den minst skadliga sporten av dessa fem men tillåta och även understödja de andra?

Nästa argument - att proffsboxning skulle verka förråande på samhället - är än mer korkat. Enligt en sådan logik skulle det även vara förråande för människor att se våld på nyheterna, att titta på hockeymatcher eller att kolla på Tom och Jerry på Cartoon Network. Människor är inga idioter - dom kan skilja på en sport med ett väl definierat regelsystem och hur man beter sig mot folk på gatan. Den sorts människor som inte har en förmåga att göra denna avvägning kan vi ändå aldrig slippa genom olika förbud. Det är upp till rättssamhället och psykvården att freda oss mot galningar.

Det tredje argumentet - att proffsboxning gynnar en spekulativ spelindustri - saknar helt motstycke i fråga om dumhet. Staten står ju redan nu för den mest vinstdrivande och spekulativa spelindustri man kan tänka sig - Svenska spel. Att inte se att den statliga spelindustrin är ett monopolimperium som söker nya spelkonsumenter med aggressiv marknadsföring kan endast klassas som närmast kriminell oupplysthet. Tror Ringholm själv på det dravel om folkhälsa som han häver ur sig?

Det finns således inga hållbara argument för att man ska ha ett fortsatt bibehållet förbud mot proffsboxning i Sverige - utom det att Bosse Ringholm kanske har fastnat i ett sosseförmynderi som betraktar medborgarna som ouppfostrade barn. Att även andra partier har valt att säga nej till proffsboxning hör vid sidan av frågan om meningen med livet, liv på andra planeter och universums slut till ett av tillvarons stora mysterier. Kan det vara så enkelt att politikerna inte orkar kontrollera fakta utan hellre väljer att säga nej av ren reflex?

Tillåt proffsboxning med omedelbar verkan och fortsätt tillåta K1. Låt de människor som väljer att boxas göra det på professionell basis liksom det redan nu är tillåtet att köra cross, paddla kanot eller åka slalom professionellt. Det är oerhört frustrerande att se hur politiker i tid och otid väljer att betrakta medborgarna som okunniga idioter vars åsikter inte är värda vatten. Det sönderpyssliga folkhemmets dagar är över och det ska vi vara glada för. Nu är det dags att sopa ut dess rester.


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 18 sep 2005 12:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: