sourze.se
Artikelbild

Gör döden rolig

På Svenska TV-producenternas kongress nyligen gjorde Sourze medarbetare Roger Lord succé. Han lade fram ett förslag som fick de mest garvade deltagare att använda ord som "Genialt!" Så här sa han.

Mina damer och herrar!

Ska vi lösa Sveriges problem, ska vi göra det roligt. Tråkiga lösningar tilltalar inte den moderna människan.

Jag vill därför - här och nu - presentera ett förslag, som dels för människor närmare varandra, dels tilltalar såväl överklass som bombhöger, nyliberaler, pr-folk samt den majoritet av svenska folket som vanligtvis ägnar sig åt väsentligheter.

Landet behöver alltså något att samlas kring. Big Brother och Robinson räcker inte längre till för den uppgiften. Vad vi behöver är ett teveprogram alla vill se, som kan skotta in en massa reklampengar. Men också ett program som är till nytta för landet - som en spännande lösning på ett tråkigt problem.

Som alla känner till finns i Sverige massor av gamla, sjuka och arbetslösa, som inte bara själva lider av sin situation, utan som dessutom är till hinder för rikets ekonomiska tillväxt. Och, som vi också vet, den tärande delen av folket måste ta ett större ansvar för sin egen situation. Detta kan de göra endast om de blir till nytta igen.

Jag säger alltså rent ut vad vi alla redan vet, gamla, sjuka och arbetslösa är till ingen nytta. Det låter hårt, men så är det. Att känna sig onödig är ett av människans största gissel. Har ni till exempel träffat en sjuk som påstår att han/hon mår bra? Nej, de säger alla att de mår dåligt! Detta missnöje beror sannolikt på känslan av utanförskap, att de, så att säga, inte längre tillhör gänget. Men också på att sjukdom, ålderdom och arbetslöshet krymper deras värld, de är geografiskt orörliga, de tvingas ta en dag i taget, deras kroppar värker av allehanda obehag och alla kan se att deras liv är futtigt och innehållslöst. För att höja deras livskvalitet krävs att de blir sedda!

Hur ska dessa människor bli till nytta för samhället igen? Ja, den frågan kan jag besvara med följande synopsis på teveprogrammet jag tidigare nämnt.

1. Självmordspelet
Här samlar vi män och kvinnor med diffusa problem som exempelvis depression och fibromyalgi. Detta är sjukdomar som framförallt drabbar kvinnor. Men också sjukdomar som inte syns utanpå. Vilket betyder att de sjuka fortfarande ser ganska autentiska ut, att man bland dem kan finna riktiga snyggingar. Man kan därför tänka sig en rubrik i kvällspressen som "största pattarna blir gruppvåldtagen". Alla kommer att bänka sig framför teveapparaterna.

Deltagarna får berätta lite om sig själva. Därefter utföra vissa spelmoment som att snabbast glida ur trosorna eller knäppa upp behån. De största brösten hamnar i "våldtäktsrummet", där ett gäng amfetaminspeedade arbetslösa sitter och vrålonanerar. Deras uppgift är att knulla livet ur Största Brösten när hon hamnar där. Många uppfattar en sådan död som skön, ska ni veta. Därefter gasas våldtäktsmännen ihjäl, som en eftergift till både kvinnorörelse och den heliga tillväxten.

Tittarna får därefter rösta fram vem som har de fulaste pattarna. Den som vinner måste omedelbart begå självmord. För att inte slaska ner studion eller uppröra småbarnsföräldrarna kommer självmordet att ske med giftinjektioner. Den människa är inte född, som inte vill se hur det är att verkligen dö. Tittarsiffrorna kommer att bli enorma! Alla kommer att prata om detta program!


2. Jakten
Parallellt med "Självmordsspelet" pågår "Jakten". Där deltar det stora flertalet inom den tärande sektorn.

Bakgrunden är denna. Vad är det för vits med att jaga inhägnade rådjur, något som överklassen numera roar sig med? Ja, det är verkligen en fråga vi alla bör ställa oss.

Tänk er istället att jaga tänkande människor. Människor med en intelligens, nåja, vida överlägsen ett vidsvins. Människor rädda och frusna, men ändå tänkande, som kommer att göra allt för att undkomma jägaren, trots sina värdelösa liv.

Tanken är därför att släppa ut sjuka, arbetslösa och gamla i vildmarken norr om Östersund. Alla har en inopererad sändare så att tevepubliken kan följa deras rörelser. Helikoptrar med kameror svävar i skyn. Därefter släpper vi loss ett gäng direktörer som ska jaga de frisläppta. Vi ska vara noga med att använda just detta ord - "frisläppta". Det ger en positiv klang.

I "Jakten" finns alltså djup symbolik. Kan den lilla vanliga människan någonsin klara sig mot den överlägsna ekonomiska eliten?

Allt detta i direktsändning! Kan det bli bättre?


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2005 11:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: