sourze.se

"Undergången" imponerar

En diktator som inte röker och dricker, tycker om djur och barn vill utrota judar och kommunister. Den icketraditionella schablonbilden av ondskans führer både imponerar och upprör.

Film: Undergången
Genre: Drama
Speltid: 2 h 30 min
Land/år: 2004/Tyskland
Manus/produktion: Bernd Eichinger
Regi: Oliver Hirschbiegel
Skådespelare: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara m.fl.
Originaltitel: Der Untergang

1942/43 vänder andra världskriget till västmakternas fördel. Tyskland har problem med att föra krig på två fonter samtidigt och führerns vredesutbrott i Berlinbunkern tätnar till generalernas rädsla. Ena stunden är tredje rikets ledare lugn och sympatisk, i nästa rasande, paranoid och maktlysten. Stalins trupper trycker på i öst och bombningarna av Berlin intensifieras var dag.

Filmen Der Untergang av Bernd Eichinger, känd för filmer som Rosens namn och Andarnas hus, skapade stor debatt i Tyskland förra året i och med den högst icketraditionella bilden av ondskans man och hans fallande imperium. Nu har den kommit på DVD och visst håller den en andra gång.

Tråden i filmen utgörs av den unga kvinnan Traudl Junge som var Adolf Hitlers sekreterare. Trots sina bristande kunskaper i maskinskrivning och föga intresse av nationalsocialisternas ideologi antar sig Traudl arbetet med att skriva führerns pamfletter och privata brev.

Filmen skulle inte vara mycket mer än en lite annorlunda men välgjord dramafilm om inte det faktum att alla karaktärer är baserade på verkliga och väldokumenterade personer. Nazismen är ofta i fokus men sällan har ett drama om just Hitlers egna person och hans självmord gjorts i sådan utsträckning. Att dramats prolog och epilog utgörs av den verkliga Traudl Junges vittnesmål och reflektioner kring sin tid i bunkern skänker tyngd och trovärdighet.

En sevärd film även för de som tröttnat på Discoverydokumentärer om nazitanks och Hollywoodoneliners under D-day. Bruno Ganz gör en makalös rollprestation av den man som raserade stora delar av det Europa som först idag håller på att växa ihop igen. Efter denna film samt tidigare Luthor, Manchurian Candidate och Himmel över Berlin kommer vi säkerligen att återse denna talang på vita duken.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 07 sep 2005 12:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: