sourze.se

Moderat skattebluff

Roger Lord skriver till Fredrik Reinfeldt och berättar att frågan om sänkta skatter och ersättningar är mer komplicerad än det nya arbetarpartiet m kan föreställa sig.

Hej Fredrik

Stämman i Örebro var lyckad. Opinionssiffrorna går din väg. Allt pekar mot att du blir landets nästa statsminister. Därför vill jag påpeka ett par saker som jag befarar att du inte känner till. En statsminister måste ju kunna allt.

Först vill jag ändå skriva några uppskattande ord om din person. Du ger ett lugnt och förtroendeingivande intryck i teve. En människa som vill folket väl. Som inte kör pekfingret i magen på folk, du vet vem jag jämför med. Första gången jag hörde dig sa jag högt, nu ryker Persson och sossarna.

Du åkte också ut i landet, samtalade med industrifolk, företagare och fackföreningar, tog själv reda på hur läget är. Sedan återvände du till Stockholm med budskapet att den svenska arbetsrätten är bra och inte ska förändras. Då ni i partiet under många decennier hävdat motsatsen, förstår man vad ett besök i verkligheten kan betyda för landets framtid. Ta med Maudan och Lasse nästa gång du hälsar på oss.

I ditt tal på stämman i Örebro sa du att klyftan mellan sjuka och arbetslösa måste växa gentemot dem som har lönearbete. Den som arbetar ska belönas. Detta ska ske genom att sänka skatten med gissningsvis ett par hundralappar i månaden, samt sänka nivåerna i a-kassa och sjukpeng till 65 procent. Detta ska leda till att fler sjuka och arbetslösa börjar jobba.

Låt oss börja med frågan om sänkta skatter.

För min personliga del har jag absolut inget emot sänkt skatt. Det är själva teorin att sänkt skatt leder till fler jobb som gör mig fundersam, ja nästan intelektuellt förolämpad. Var har denna teori fungerat i verkligheten?

Det verkar vara något lurt med kopplingen sänkt skatt och lägre arbetslöshet, son du inte har kläm på riktigt. Att Ford går dåligt och måste sparka 1 500 anställda på Volvo, för att öka vinsterna, har ju inget med svensk skattepolitik att göra. Du skulle kunna sänka skatten till noll och tusentals människor skulle ändå sparkas.

Min fråga blir alltså: I vilket industriland i världen har sänkt skatt besegrat arbetslösheten och hur gick det till? Vilken förebild har du? För du tänker väl inte chansa i en så viktig fråga?

Ett stort dilemma är att världsekonomin just nu förvirrar experterna. Det borde du tänka på. Ekonomer brukar alltid varna för att sänka skatterna i högkonjunkturer. Just nu gör företagen rekordvinster, landet är nerlusat med pengar, vilket många tolkar som att högkonjunktur råder och att det vore fel med skattesänkning.

Arbetslösheten ligger å andra sidan på en nivå som indikerar lågkonjunktur. Medan tillväxten samtidigt är hög, vilket ånyo indikerar högkonjunktur.

Alla ekonomiska teorier förefaller alltså satta ur spel. Ekonomerna grubblar febrilt över företagens uteblivna investeringar och vet varken ut eller in. Är det högkonjunktur eller är det lågkonjunktur? Berätta gärna vad du tror gäller.

Nu måste jag avslöja något för dig. Förlåt alla siffror, men jag ska försöka göra mig tydlig. Det handlar om de sänkta ersättningarna som ska få folk att jobba. Läs nu detta noga, för det finns en hake i ditt resonemang som du säkert inte tänkt på.

Du förstår, redan idag är en vanlig a-kasseersättning sällan mer än 65 procent av lönen. Vi är alltså redan där. Utan att arbetslösheten sjunkit. Ersättningen från a-kassan är maximalt 80 procent av 16 500 kronor. Den som tjänat 30 000 kronor i månaden får alltså runt 45 procent i a-kassa och 20 000 kronor mindre i nettoinkomst att röra sig med. Inte hjälper detta?

Men det finns en räddning - och det här kommer du att älska. Privata a-kasseförsäkringar garanterar 90 procent av lönen. Vår vän med 30 000 kronor i månaden kan därför få 27 000 kronor i månaden om han försäkrat sig mot arbetslöshet vid sidan av ordinarie a-kassa.

Avgifterna till dessa privata försäkringar är tämligen höga. Ju lägre betalt, ju sämre och osäkrare jobb du har, desto högre blir kostnaden. Liknande privata försäkringar finns också för sjukersättning.

Min fråga: Måste inte detta privata initiativ förbjudas om klyftan mellan dem som arbetar och inte arbetar ska växa? Ett besked före valet vore rimligt.

Med vänliga hälsningar


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 30 aug 2005 19:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: