sourze.se

Skapa starka regioner

Danmark har nu gjort 271 kommuner till 98. Sverige borde följa exemplet. Stad som land har allt att vinna på större starkare regioner.

Flera utredningar har gjorts om behovet av nya kommun- och landstingssammanslagningar runt om i landet. När det nya länet Västra Götaland skapades för några år sedan fick det kraftig kritik men nu vill andra län, landsting och kommuner göra detsamma. I södra Norrland och Mälardalen uttalade sig förra året landshövdingar, kommunalråd och företagsledare i riksmedia och öppnade för en diskussion kring nya regioner. Debatten avtog snabbt men kommer snart att blossa upp igen då vårt broderland Danmark i år genomfört en större strukturförändring där 271 mindre kommuner blivit 98 lite större kommuner. Efter det kommande valet kommer kommunpolitiker att minska från cirka 4600 personer till 2500. Förespråkarna för förändringen har talat om effektiviseringen av skattemedel, den nya europeiska kartan och behovet av större, starkare områden med mer människor och större budget för välfärd och marknadsföring. Motståndarna ser försämringen av den lokala demokratin och bristen på folklig förankring då rationaliseringen skett under kort tid. Nu har vi förmånen att se och lära av Danmark och dra nytta av deras erfarenheter, misstag som framgångar.

I Gävleborg har nyligen en organisation bildats av länets kommuner och landsting. Organisationen ska behandla frågor som kulturinsatser, internationellt samarbete, tillväxt, infrastruktur och hållbar utveckling, dock utan beslutanderätt. Kanske är detta ett exempel på en framtida region? Dalarna och Härjedalen är områden som också skulle passa bra i denna potentiella region med liknande tillgångar i form av naturtillgångar, småföretag och turism. De delar även samma problem med arbetslöshet, avbefolkning och behov av stärkt infrastruktur samt lokaliseringsproblematik av stora sjukhus och högre utbildningsinstanser.

Debatten är som sagt avsomnad i Sverige just nu. Men den kommer, vare sig höger eller vänster vill. Oavsett om man tror att stad eller land vet bäst. Det bor inte ens nio miljoner invånare i Sverige, färre än i stor-London, ändå förväntas vår demokrati och våra skattepengar att räcka till fem olika sorters val och byråkratiska nivåer.

Detta är förstås inte rimligt i framtiden. Debatten om större regioner får gärna bli en del av den kommande valrörelsen i vårt eget land.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2005 11:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: