sourze.se
Artikelbild

Dela barnbidraget!

För 48 år sedan genomfördes en viktig välfärds-, jämlikhets- och jämställdhetsreform i Sverige. Det allmänna barnbidraget infördes. Nu är det dags för utveckling.

Barbidraget är en viktig sten i bygget av den generella och allomfattande välfärden. En ekonomisk utjämning mellan barnfamiljer och en omfördelning får de som inte har till de som har ett försörjningsansvar. För många kvinnor, som ansvarade för att föda och klä barnen, var barnbidraget de första pengarna på en egen bankbok.

Fortfarande är barnbidraget viktigt. Det visar en politisk prioritering och är omfördelande och utjämnande. På ett område har dock barnbidraget blivit kontraproduktivt. Kvinnan görs ansvarig för allt som kan tänkas köpas till ett barn under en månad Genom att staten ger hela barnbidraget till kvinnan bekräftas att hon bär huvudansvaret för hem och barn. Dessutom är det en ekonomisk förlust, då ett barn kostar bra mycket mer än 995 kr i månaden. Idag är det fel att ge hela barnbidraget till mamman i en familj.

Det krävs många små insatser för att ge föräldrar möjlighet att dela lika på ansvaret för barn. Det handlar om föräldraförsäkringens utformning, bemötande hos BVC, attityder på arbetsmarknaden och mycket mer. Men det handlar också om såna till synes bagatellartade saker som på vems konto barnbidraget kommer in.

Genom att ge halva barnbidraget till mamman och halva till pappan så understödjer det offentliga en utveckling av delat föräldraansvar, vilket alla tjänar på. Barnet får två föräldrar som vet vad som saknas och vad som behövs och som känner ansvar. Kvinnan får bättre ekonomi om föräldrarna delar på ansvar och inköp. Mannen får bättre koll på sitt barn, dess behov och önskningar, vilket i förlängningen leder till en djupare relation.

När barnbidraget infördes var det en politisk prioritering att låta pengarna gå till mamman. En viktig, och riktig sån, men nu är det kontraproduktivt. Nu är det dags att dela på barnbidraget.


Om författaren

Författare:
Veronica Palm

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2005 13:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: