sourze.se

Gnällhögern skadar Sverige

Man har fått ett helt folk tro att företagsklimatet i Sverige är dåligt. Sanningen är att klimatet är bland det bästa i världen.

Gnällhögerns kampanj att Sveriges företagsklimat är dåligt har varit lyckosam. Alla tror ju på dem. Sanningen skulle sannolikt leda till politisk kollaps. För om företagsklimatet vore bra, vad skulle man då gnälla och skälla över?

Sanningen är dock att Sverige har världens bästa företagsklimat. Vilket självfallet är en mycket störande information för Gnällhögerns Vänner. I detta fall åberopar jag deras egen Högsta instans - Världsbanken - och dess rapport "DoingBusiness", publicerad i år. Världsbanken påstår bland annat att i inget land inom OECD är det så lätt att starta företag som i gamla föraktade Sverige. Just svårigheten att starta företag är ju annars Gnällhögerns paradgren.

I Sverige tar det 16 dagar att starta ett företag. Kostnaden blir i snitt 0,7 procent av BNP/capita.
Snittet i OECD är 25 dagar till en kostnad av 8 procent av BNP/capita. I Sverige är det alltså både obyråkratiskt och billigt att starta eget. Andra saker som gett Sverige en topplacering är läget på arbetsmarknaden. Man har i rapporten undersökt antalet strejker. Om det är lätt att säga upp anställda. Låna pengar och få krediter. Om det är enkelt att lägga ner företag. Korruption. Arbetsmarknadens regler.

Ur företagarnas synvinkel visar sig Sverige vara ett mönsterland. Dess folk blir bara lydigare och lydigare.
På 80-talet var exempelvis antalet vilda strejker 100/år. Numera förekommer de inte alls, inga har registrerats på flera år. Och det fåtal legala strejker som varit sen 1990 har nästan aldrig riktats mot näringslivet utan ägt rum i offentlig sektor. Då ska man också veta att svenska fackförbund är världsledande som dåliga löneförhandlare, vilket är bra för företagsklimatet.

De 15 största bolagen på stockholmbörsens A-lista gjorde förra åreta vinster på 300 miljarder. Alla prognoser pekar mot att man kommer att nå samma resultat i år. Det finns alltså hur mycket "cash" som helst, det är därför inga svårigheter att låna pengar eller få andra krediter. Räntan är betydligt lägre än i USA. Vilket är bra för klimatet.

Det är också billigt att flytta företag från Sverige, när så behövs. När Electrolux flyttar från Västervik till låglöneland, tar samhället hand om den sparkade personalen. Hade Electrolux fabrik i Spanien, eller England, gjort samma sak hade kostnaderna blivit betydligt högre. Varje anställd hade då haft rätt till två årslöner i avgångsvederlag, både tjänstemän och arbetare. I dessa, och många andra länder, har arbetsgivarna frivilligt förhandlat sig fram till ett socialt ansvar. Vilket INTE är bra för företagsklimatet. Men i Sverige har vi inga sådana påfund. Här städar staten efter företagen, vilket är bra för klimatet. Vad upprör egentligen Gnällhögern?

Nu är det inte bara Världsbanken som undersöker globala företagsklimat. Även en revisionsfirma som Ernst & Young, med kontor över hela världen, brukar rangordna hur bra olika länder är ur företagarnas synvinkel. Även hos dem ligger Sverige i fem-i-topp, efter Finland, men före USA. Företagare i USA har en betdyligt värre byråkrati att slåss mot. För att inte tala om Frankrikes och Italiens.

Gnällhögern skramlar och gormar när Göran Persson kanske vill satsa lite extra på den offentliga sektorn. Man ryar om att räntan kommer att stiga. Vilket man i och för sig påstod redan före Perssons tal, men detta glömdes visst bort?

Sverige har inte bara världens bästa företagsklimat, man har också EU:s lägsta statsskuld. Vilket är bra för företagsklimatet. Att öka statsskulden med några miljarder skulle möjligen sänka aktiekurserna tillfälligt, vilket anses dåligt för företagsklimatet. Att Gnällhögern vill negligera den offentliga sektorns betydelse för tillväxten i moderna samhällen, är dock heller inte bra för företagsklimatet. Ju fler som får pengar i fickan, desto fler konsumerar, vilket är bra för klimatet.

Den schweiziska banken Zurich Canton Bank slog förra året fast att Sverige dessutom är världsledande i arbetet för hållbar utveckling. Företag som tänker investera långsiktigt finner alltså i Sverige ett drömland. Utländska företag och institutioner gör därför stora investeringar. Många uppskattar stabiliteten och frånvaro av korruption och att man kan lita på folk, vilket alltså är bra för företagsklimatet.

Sverige är bäst i klassen att nå de mål som den så kallade Lissabonprocessen bestämde. Trots allt skrän från Gnällhögern är Sverige bäst i ekonomi, sysselsättning, välfärd och miljö.

För Sverige är Gnällhögerns gnöl skadligt. Man sprider osanna uppgifter om fosterlandet. Mest skadligt är det när direktörerna går loss. Sådana direktörers företag borde självfallet bojkottas av varje "hederlig svensk". Köp inte deras varor.

Dessvärre finns folk som tror på Gnällhögern, en majoritet sannolikt. Och detta är ju, som alla kan förstå, inte bra. För det är aldrig bra att ljuga. Men det är heller aldrig bra att ta propaganda för sanningar.

Jag vet inte vilken synaps i Gnällhögern hjärnor som felkopplar, men särskilt duktiga på sammanhang är de inte.


Om författaren

Författare:
Roger Lord

Om artikeln

Publicerad: 09 aug 2005 16:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: