sourze.se
Artikelbild

Vodkan och folkhälsan

Smakar det så kostar det. Inte nödvändigtvis pengar, men hälsa. Tobak och alkohol, särskilt cigaretter och starksprit, är bland de billigaste varorna i Ryssland.

Smakar det så kostar det. Inte nödvändigtvis pengar, men hälsa. Tobak och alkohol, särskilt cigaretter och starksprit, är bland de billigaste varorna i Ryssland. Att en cigarett och en nubbe kan fungera som sociala redskap, även i affärssammanhang, har man konstaterat för länge sedan. Så är det inte bara i Ryssland, även om det här ses som en del av kulturen.

Hemma i köket pratas och skålas det med vännerna. Få är lika bra som ryssarna på att hålla långa och filosofiska bordstal. På arbetet firas födelsedagar med sallader, tårtor, champagne och nubbe. Affärskontakter knyts på mässhallar med snapsglas i kulisserna. Visst är det trivsamt och riktigt trevligt, men när chefen sedan åker till kurorten vid Svarta havet för att behandla sin skadade lever, klingar inte längre det traditionella "na zdorovye" direkt översatt: "för hälsan" så glatt.

Kanske kan det tyckas underligt, rentav lustigt, att tobak- och alkoholmärkena är bland de flitigast reklamerade. Tänker man på konsekvenserna, blir det dock svårare att skratta. I juni 2005 redovisades 16.9 dödsfall per 1000 människor. En siffra som bara kan liknas vid de liv som HIV/AIDS epedemierna i Afrika skördat.

Vid närmare titt på statistiken ser man att dödssiffrorna är högre bland välbärgade män i arbetsför ålder än bland kvinnor, barn och gamla. Att detta, bland annat, hänger samman med liberaliseringen och prissänkningen av alkohol och tobak på nittiotalet, råder det ingen tvekan om.

Förra månaden noterade Putin att 40,000 ryssar dör av alkoholförgiftning varje år. Det talas om massakrarna i Tjetjenien och terrordåd medan de årligen 700,000 alkoholrelaterade dödsfallen går nästintill obemärkta förbi. Landets siffror för kardiovaskulära sjukdomar, dråp, mord, självmord samt drunknings- och brandolyckor är mycket höga.

Det finns länder där alkoholkonsumtionen är högre än i Ryssland, men ryssarna är definitivt de största starkspritkonsumenterna. Stereotypen om den skålande, vodkadrickande ryssen har funnits så länge jag kan minnas. Men faktiskt så har den högsta ökningen av alkoholintagandet skett efter 1960. I början av 1900-talet var det bara en tredjedel av dagens.

Tankarna vandrar till den tid då Sverige hade extremt hög alkoholkonsumtion. Vad staten informerar om och inte informerar om har betydelse; likaså hur den agerar. En attitydförändring måste helt enkelt till både på högre nivå och på gräsrotsnivå. Hittills har det i alla fall gjorts ett mindre tillkännagivande om att återinföra statsmonopolet på alkohol som övergavs 1992. Om, hur och när det kommer att ske återstår att se.

På Sovjettiden propagerades det flitigt i Ryssland med syfte att bygga upp nationen och fostra folket. Kanske är det dags att damma av de gamla antialkohol- och tobakaffischerna. Byt ut dagens stiliga men högst surrealistiska reklamaffischer! Att dra igång en omfattande informationskampanj skulle inte skada.

Första steget borde emellertid tas vid att höja priserna; att kunna inhandla ett paket cigaretter för 7 rubel och en flaska vodka för 80 rubel 2,5 respektive 20 kronor är sanslöst. I vissa delar av landet går det till och med att få tag på kontrabandvodka för så lite som en dollar!



Källa: The St.Petersburg Times
Bild: The Museum of Anti-Alcohol Posters tululuka.net


Om författaren

Författare:
Camilla Bondareva

Om artikeln

Publicerad: 05 aug 2005 11:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: