sourze.se

Blogg swarming - det nya politiska vapnet i USA

Kongressval i Ohio skapar nytt politisk propagandavapen - "bloggsvärmning"!

Kongressvalet i tisdags natt gick hela media Sverige förbi. Kongressvalet i Ohio där Paul Hackett demokrat ställdes mot Jean Schmidt republikan skapade ett nytt vapen i det politiska kriget: "blogg swarm" eller översatt till svenska "bloggsvärm"

Det är inte valet i sig jag tänker berätta om utan hur det taktiskt gick till och vad det fick för effekter.

Det var internet-intelligentian hos de Howard Dean-trogna som samlade sig kring Hacketts kampanj för att göra det omöjliga, att försöka ta Ohios 2:a distrikt. Senast en demokrat vann där var för över 30 år sedan. Varför ger man sig in och lägger resurser där det är så dominerat av ens politiska motståndare undrar man? Jo, Howard Dean har en kampanj-teori som heter "Run at all 50, everywhere, anytime" vilket kort går ut på att man lägger energi i varje område i USA för varje kandidat genom att "bloggsvärma" motståndaren.

Blogswarming var vad jag fick vara med om igår natt. Det gick helt enkelt ut på att man i koordnerade attacker från bloggare som publicerade sina "alster" på ett valt bloggregister. I natt var det "Technoratia" som gällde. Man har några gemensamma ämnen som publiceras i bloggarna. Det dröjer inte länge förrän svaren dyker upp från motståndaren. Och så attackerar man igen, eller försvarar sig, beroende på i vilket läge man befinner sig.

Varför?

Jo, Karl Rove, George Bushs kampanjledare, har den unika förmågan att kunna publicera icke helt sanningsenligt material även kallade lögner och få de levererade genom media till mediakonsumenterna. Bloggsvärmningen uppstod som ett motvapen till Roves lögner. När materialet publiceras på internet blir det tillgängligt för alla och inte en envägskommunikation som var fallet tidigare mellan Rove och mediakonsumenten.

Paul Hackett är en militär precis som John Kerry och gick till val på ungefär samma sak.

Vad som hände i går kväll och i natt var väntat och förberett. En radiostation gick ut och sa "Paul Hackett har aldrig varit i Iraq". Det tog ungefär 2 minuter innan bloggsvärmscentralen fick reda på detta och det slungades ut ungefär 200 bloggar med kontrainformation. Så här höll det på hela kvällen och natten. En lögn publicerades och en bloggsvärm attackerade tillbaka.

Funkade det?

Bloggarna spillde över på riksmedia och rent resultatmässigt funkade det. Hackett hamnade till slut på 48,3 och var 4000 röster från att vinna, vilket var en omöjlig siffra att nå. Det fanns ingen människa i den politiska världen som trodde på detta. De enda som trodde på det var Howard Dean, Paul Hackett och Bloggarna. Bloggarna fixade dom 450,000 dollarna som behövdes, folk till markkampanjen och demokratiska partiet kastade till slut in några hundra tusen dollar eftersom republikanerna var tvungen att lägga en halv miljon till Schmidt som hade kört slut på sina pengar i och med det hårda oväntade motståndet.

Det finns faror med bloggsvärmningen. Republikanerna var inte de enda som ljög även om det var de "som började". Allt eftersom de grundlösa lögnerna med ökad intensivitet spred sig från republikanerna till de amerikanska medierna blev svärmen mer och mer frustrerad och det blev mer och mer totalt grundlösa lögner från båda håll.

Man kan förstå att Google har klassat ner bloggarna som en viktigt informationskälla men å andra sidan är det den fattiga mannens vapen till att kunna försvara sig om man inte har tillgång till riksmedia.

Karl Rove är hänsynslös och ljuger brutalt för att få sin motståndare på fall men bloggarna och bloggsvärmen kan också missbrukas. Jag var med om det igår natt och det var i ett politiskt syfte på det absolut mest förnedrande sättet. Det krävdes två till att dansa tango i natt.

Valet är över, bloggarna är tömda på sitt material och man har tackat motståndaren. Analysen av attackerna och försvaret återstår. Hur kommer valet gå 2006? Hur mycket större blir bloggsvärmen? Många frågor att jobba på. Kanske sitter Karl Rove i fängelse då och bloggsvärmen har avvecklats. Knappast, bloggswarming är ett nytt politiskt vapen som inte lär försvinna.

Det enda jag hoppas på är att vi aldrig hamnar i den situationen här i Sverge, för det jag var med om, det var riktigt, riktigt smutsigt.


Om författaren

Författare:
Markus Fors

Om artikeln

Publicerad: 04 aug 2005 10:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: