sourze.se

Knappt 0,8 procent straffades för våldtäkt

Av 20,000 våldtäkter under ett år leder knappt O,8 procent till fällande domar. Ändå finns de de som verkar tycka att orättvisa våldtäktsanklagelser är ett samhällsproblem.

Jag hörde dessa siffror på ekot häromdagen och jag tycker att de tål att upprepas. Man intervjuade en proffessor i straffrätt, Christian Diesen, i samband med att det ska öppnas en särskild klinik för våltagna kvinnor i Stockholm. Han uppskattade att ungefär 20,000 våldtäkter sker varje år i Sverige. En siffra som jag i o f s hört förut. Antalet anmälningar ökar. Under årets fem första månader anmäldes nästan 20 procent fler våldtäkter än under samma period förra året. Tråkigt nog tror forskarna att det beror på en faktiskt ökning av brottet och inte en större anmälningsbenägenhet. Just detta fenomen förklades inte närmare men det kanske någon kan hjälpa mig med?. 2,600 anmälningar om våldtäkter gjordes. Av dessa var det 153 stycken, dvs nästan 17 procent, som ledde till fällande domar. Men om man går tillbaka till 20,000 som antas vara den ungefärliga siffran för antal faktiska våldtäkter hamnar vi på 0,8 procent. Alltså 0,8 procent av alla våldtäktsmän döms för sitt brott. Visar inte detta på rättslöshet så säg! ÄNDÅ finns det många som ängnar tid och energi åt att propagera mot "problemet" med "orättvisa" våldtäktsdomar. Jag får det alltid på mig från någon i alla våldtäktsdebatter, "hon-var-säkert-med-på-det-snacket". Sourzes ansikte utåt, Billy Butt, är en stor företrädare för falangen och essensen tror jag är att det är synd om männen som kan bli oskyldigt anklagade. Jag ber nu er - Billy och andra engagerade männinskor - att använda er kraft och energi till att uppmärksamma det verkligt stora problemet i stället - det vill säga det ökande antalet våldtäkter och den låga anmälningsgraden. Där behövs ni mycket bättre!


Om författaren

Författare:
Caroline Persson

Om artikeln

Publicerad: 02 aug 2005 12:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: