sourze.se

Betraktelse från landsbygden

När helgen kommer och solen tittar fram flyr stadsborna staden.

När helgen kommer och solen tittar fram flyr stadsborna staden. Vissa åker till någon av stränderna längs Finska viken. Andra nöjer sig med att stanna till vid första bästa gräsplätt med intilliggande vattendrag längs E-18. De allra flesta flyr dock till sina datjor.

För att ha en chans att komma fram till ditt tänkta resmål innan middagstid, gör du klokt i att starta före alla andra. Detta innebär att du bör stiga upp senast klockan åtta på morgonen. Har du tur får du därmed sova ett par timmar längre än under arbetsveckan. Checka ej ut bilen från den bevakade parkeringsplatsen senare än klockan nio om du vill ha chans att tjuvstarta i tävlingen om vem som blir den första ut på motorvägen.

Väl där - förbered dig på kamp. I Ryssland måste du kunna stå på dig, detta gäller alla slags mellanmänskliga möten, så och bilkörning. Håll hårt på din position i körfilen. Det är ingen ovanlighet att bilister längre bak i ledet beger sig ut på vägrenen för att köra om dig på insidan. Så länge det inte finns ett dike som hindrar tvekar de inte att runda de gigantiska reklampelarna, som kantar motorvägen, för att tränga sig fram. En normalt tvåfilig vägsträcka förvandlas lätt till tre- eller fyrfilig.

Ute på landsbygden kan du gärna unna dig att sakta ner på farten lite och se dig runt omkring. De små byarna där stadsborna har sina datjor är mycket kontrastrika. Helt olika de svenska homogena stugbyarna. En datja är ett sommarboende och kan vara alltifrån en liten nedsliten stuga till en luxuös villa storlek större gömd bakom en imponerande stenmur. Eftersom infrastrukturen gör det omöjligt för de affärsmän som äger de enorma villorna att bo permanent i dem, står de tomma större delen av året. En tämligen egendomlig syn. Du kan emellertid fortfarande se gamla babusjkor sitta på trappan till sina gamla kåkar.

Det är vidare snarare en regel än ett undantag att inte ansa buskar och klippa gräsmattan vid sin datja. Många gånger används största delen av tomten till att anlägga potatis- och grönsaksland. Vill du sola under din weekend-resa bör du med andra ord ta en promenad till viken eller någon närliggande sjö.

Där kommer du upptäcka ytterligare egendomligheter. Ryssarna har nämligen en förkärlek för att köra sina Pajeros, Land Rovers och Lador ända upp på stranden. På den, av bilkörning, hårt packade sanden breds strandfiltar ut medan bilstereor slås på från än det ena, än det andra hållet.Om du vänder blicken från detta och fokuserar på horisonten, där du tidvis kan se en Silja Linefärja glida förbi, kan du ändå få någon sort ro. Se bara till så att du lagt dig på ett skräpfritt, alternativt vindskyddat, område. Det vore ganksa otrevligt att få en gammal chipspåse flygande över ansiktet. Att något såndant skulle kunna hända är inte alls omöjligt. Soptunnor finns det knappast och människor är i allmänhet för lata för att ta med sig sitt skräp hem. Att låta det ligga är en lättare lösning.

Trots en och annan lustighet är det trivsamt att vara ute på landet. Det är också roligt att se att alla typer av människor samsas här; oavsett social status. Medan staden är segregerad, möter rikedom och fattigdom varandra på landet om helgerna.


Om författaren

Författare:
Camilla Bondareva

Om artikeln

Publicerad: 14 jul 2005 11:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: