sourze.se
Artikelbild

Ulf Olsson - en udda-bil utan verkstadshandbok

"Sverige är det enda land i världen där en person som Ulf Olsson kan dömas till vård."

Hovrätten rättade till tingsrättens misstag. Men det hängde på juristerna - lekmännen ville straffa och litade inte på oss experter.

Egentligen var det hela ganska enkelt. En udda-bil rullas in på verkstaden. Det finns inga verkstadshandböcker. Motorhuven går inte att få upp. De två experterna är eniga om att det är något allvarligt fel på bilen. Men inte exakt vari felet består. Den ena är bilelektriskt utbildad, den andra förgasarman. Bilelektrikern tror att det är datorn som styr bränsleinsprutningen. Förgasarmannen tror att felet är mekaniskt och sitter i själva insprutningspumpen. Definitivt svar får man när det går att få upp motorhuven. Men de två experterna är eniga i den viktiga slutsatsen - bilen är inte körbar.

En domstol som hävdar att bilen är körbar därför att de två experterna inte kunnat bli helt eniga har missat poängen. Och de två lekmännen i hovrätten likaså.

En annan sak är att detta är ytterligare ett fall som demonstrerar att vår lagstiftning kring psykiskt störda lagöverträdare inte fungerar. Sverige är det enda land i världen där en person som Ulf Olsson kan dömas till vård. Så länge regelverket inte ändras ska han dömas till vård. Om det hade ändrats skulle han dömts till fängelse och fått vård via fängelset - så länge han hade behövt det. Det är obegripligt varför justitieministern inte har kraft att genomföra denna lagändring som en enig rättspsykiatrikår och förmodligen 95 av svenska folket önskar.

Illustration: Mia Bergqvist


Om författaren

Författare:
Sten Levander

Om artikeln

Publicerad: 07 jul 2005 12:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: