sourze.se
Artikelbild

S förhalar lagändring om psyksjuka i brottmål

Lagförslaget, som innebär en förändring av hur domstolar ska bedöma brottmål där gärningsmannen har någon form av psykiska problem, har fastnat på Justitiedepartementet.

Enligt uppgift kan anledningen vara att Landstingsförbundet tror att följden av förslaget blir ökade kostnader. Vilket underlag de har för detta antagande vet jag inte men ett vet jag - om patienter av det aktuella slaget vet de inget. Professionen rättspsykiatrin är enig om att vi måste ha en ny lag och vi gillar Sten Heckschers lagförslag - men vi når inte fram till beslutsfattarna, därför att mellan oss och dessa finns politiskt tillsatta myndighetspersoner som är inkompetenta i varje fall i detta avseende och som ser som sitt uppdrag att få verkligheten att anpassa sig till den politiska kartorna, snarare än att lyssna på experter och förmedla information uppåt till makten. Centralstyrning, helt enkelt, i ett genomorganiserat samhälle med lojala tjänstemän på alla högre positioner.

Min uppfattning är att den nuvarande ordningen ingår i det monument som socialdemokratin reser åt sig själva - den tredje vägen - Sverige som moralisk stormakt etc. Att tafsa på denna ordning som har en mycket tydlig socialdemokratisk profil och historia är att spotta på monumentet och erkänna att man gjort fel. Det senare är mer omöjligt än att få in all tandkräm man klämt ut tillbaka in i tuben, utan några spår av operationen.


Om författaren

Författare:
Sten Levander

Om artikeln

Publicerad: 20 jun 2005 14:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: