sourze.se

Kalle Strokirk - en äkta antifeminist

Feministerna har bara bytt ut klass mot kön. De har lagt ett karbonpapper över marxismen. Vi får könsrasism istället för rasism.

Media har nu enhälligt med undantag för DN Kultur konstaterat att ROKS har spårat ur och blivit en mansfientlig sekt. Anledningen är journalisten Evin Rubars dokumentär "Könskriget" som sändes av Dokument inifrån i två delar för en tid sedan. En som länge varnat för ROKS är debattören och illustratören Kalle Strokirk. Han har varit med i både radio och tv och debatterat radikalfeministiska frågor som till exempel mansskatten.

I början av 1800-talet vägrade Kalle Strokirks förfader brukspatronen "Jeppe på Ölsboda" att låta adla sig av kung Gustav IV Adolf. Jeppe Strokirk var liberal och härstammade från Mecklenburg i nuvarande Tyskland. Kalle Strokirk går idag i hans fotspår men inte förrän han gjort en lång politisk resa.

På 1970-talet var Kalle Strokirk maoist och var med i Sveriges Kommunistiska Parti SKP, men efter de uppslitande revirstriderna inom den tidens vänster blev han socialdemokrat och nu är han moderat. Idag tar han avstånd från sin ungdomstids politiska yra.

- Jag trodde att vänstern stod för frihet. Men hade vi fått makten då hade det ju gått åt helvete, säger Kalle Strokirk.

Hans främsta vapen är politisk ironi i serieform. Som serietecknare har han tecknat för både FiB-Kulturfront, Aftonbladet, Finanstidningen och Dagens Nyheter.

- På FiB-kulturfront jobbade jag för en tallrik fil, nu jobbar jag för ingenting, säger han och skrattar åt sitt öde.

Hans seriestrippar syns idag mest i Tyresömoderaternas tidning där han även skriver artiklar. Kalle Strokirks antifeministiska engagemang är mest märkbart genom Antifeministiska Samfundet som har över 2000 medlemmar och hans egen bok "Antifeministiska Manifestet - en kritik mot ge igenställdhetens och avundsjukans evangelium".

Idag är han arbetslös men brinner för sitt nästa projekt, "Könsfredsmanifestet", en ny bok proppfull med seriestrippar mot feminism och för jämställdhet.

Kalle Strokirk vill förändra och påverka med humorn som vapen och har så många järn i elden att man lätt blir andfådd av att lyssna till honom. När han är klar med en sak fortsätter han raskt över till nästa, en vision för en könsfredsrörelse, en humanistisk motpol till könskrigsrörelsen.

Kalle Strokirk är, säger han själv, en förespråkare för individuell jämställdhet istället för den kollektiva jämställdhet som han menar dirigeras fram av staten.

Du är mot feminismen men varför, vad är det som driver dig?

- Att man blir förbannad för att nåt är sjukt. Man måste ju försvara sig. Det är en sorts planekonomi de för in underifrån. Håller man på så där som de vill då förtvinar ju hela samhället, säger Kalle Strokirk.

Han såg redan på 1970-talet hur feministerna blev allt mer separatistiska och är inte nådig i sin kritik.

- Feministerna har bara bytt ut klass mot kön. De har lagt ett karbonpapper över marxismen. Vi får könsrasism istället för rasism. Det är otäckt att de här typerna finns i regeringens korridorer, säger han.

Kalle Strokirk hänvisar engagerat och upprört till regeringens expert Gunilla Ekberg. Hon som hotade Evin Rubar under inspelningen av dokumentären, men också till vad ledande företrädare för ROKS har sagt.

Du blev alltså inte förvånad över det du såg i dokumentären "Könskriget"?

- Nej, jag visste att det var så här och vi inom antifeministiska samfundet har hackat på dem länge. Men verkligheten överträffade dikten. Jag visste att de var galna men inte att de var så galna, säger Kalle Strokirk.

Men hur såg då din bild av ROKS ut före dokumentären?

- Jag och många med mig visste ju att de utnyttjade utsatta kvinnor för att få dem att hata män. Jag tycker självklart att vi måste hjälpa kvinnor som blivit utsatta för övergrepp och misshandel, men inte att vi ska förstärka deras upplevelse och göra dem rädda för relationer och jag undrar om inte det i själva verket är syftet, säger Kalle Strokirk.

Hur vet du det, har du några belägg för att det är så?

- Nej, det kanske jag inte har men i andra delen av "Könskriget" sade Uppsala kvinnojours ordförande Ireen von Wachenfeldt att "Män är djur! Tycker inte du det?"

Jag tycker det talar för sig självt, säger han förnöjt med ett illa dolt flin på läpparna. En hård och råkall vind blåser in från Kallfjärden och molnen sänker ett dagsmörker över Tyresö Slott. Himlen mörknar verkligen. Det är dags att bege sig till Kalles bil. Det är en liten vit bil som är proppfull med serieteckningar och efter en kort biltur skiljs vi åt i Tyresö Centrum.

Kalle Strokirk går i raskt tempo iväg med en påse i ena handen. Han ska gå och panta tomburkar. Förmodligen med samma frenetiska arbetsiver som han mer eller mindre framgångsrikt pantar feministiska idéer. Men en del burkar går inte att panta.

Fakta: Kalle Strokirk
Familj: Fästmö, tre barn, två barnbarn
Yrke: Arbetslös illustratör
Hobby: Debatt och provokation
Ålder: 57
Bor: Sommarhus vid Kallfjärden utanför Tyresö


Om författaren

Författare:
Arvid Fallström

Om artikeln

Publicerad: 20 jun 2005 14:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: