sourze.se

Fallet Catrine da Costa - en rekapitulering

"Trots att den siste som sett en mördad person brukar nagelfaras ganska noga så skedde inte det i det här fallet. Ifall man hade gjort det hade man kanske fått veta att den s.k arkitekten var tänd på strypsex."

Eftersom jag fått en del kommentarer till min artikel om Catrine da Costa, som visar att många inte riktigt vet så mycket om fallet, så vill nämna några fakta. Det är ju länge sedan nu och många läsare var inte ens vuxna när rättegångarna hölls.

Catrine försvann runt pingsten 1984 och delar av hennes styckade kropp återfanns samma sommar. Den första obduktionen skedde den 20 juli 1984 och inte mindre än sju ! läkare från rättsmedecinska i Solna var närvarande. Bland dem fanns Jovan Rajs och den obducent som senare skulle bli anklagad för mordet. Tre man från polisen deltog också.

Om dödsorsaken konstaterade de att

"huvudet, halsen, vänstra bröstet, främre bukväggen, de yttre könsorgan och mjukdelarna från nedre delen av högra låret och vänstra höften saknas, liksom bukhålans och bäckenets samtliga organ, inälvor och blodkärl jämte de inre könsorganen vilket allt i sin tur försvårat bedömningen av dödsorsaken"

samt att

"obduktionsfynden snarare tyder på att da Costa avlidit till följd av yttre våld dvs att hon bragts om livet genom antingen strypning, trubbigt yttre våld mot huvudet eller skarpt våld emot halsen"

Men huvudet och halsen var avlägsnade så detta kunde inte bevisas.

Vad Inger än tror så är jag inte ansvarig för det försvunna huvudet. Min anmärkning.

Redan dagen efter obduktionen fick Catrines anhöriga, genom fingeravtrycken, veta att hon var funnen. Så långt känner de flesta till omständihgheterna.

Den siste som sett Catrine i livet var en äldre stamkund hos vilken hon övernattat. Hon brukade passa på att bada hos honom. Vi kallar honom för arkitekten. Han satte enligt egen uppgift av henne vid Kungsträdgården runt kl 10 på pingstdagens förmidddag. Ingen kan bekräfta detta. Trots att den siste som sett en mördad person brukar nagelfaras ganska noga så skedde inte det i det här fallet. Ifall man hade gjort det hade man kanske fått veta att den s.k arkitekten var tänd på strypsex och att han var bekant med den s.k obducenten. Fakta som kan ha varit viktiga och igen kanske totalt ovidkommande? Vi vet egentligen så lite om detta så omtalade mål.

Polisen hade haft ögonnen på obducenten i flera år under hans aktiviteter på "stritan". Han var en känd kund hos många av flickorna och däribland Catrine. En polis som vet det mesta om vad som hände på "stritan" både då och senare är Rolf Edin. Så polisen tog in honom på förhör. Husransakan visade märkliga fynd, men igen, detta kan ha varit totalt ovidkommande.

Den s.k allmänläkaren kommer in i bilden när hans f.d hustru läser i tidningen om oducenten och tipsar polisen. "Detta är en vän till maken!" Denna kvinna har goda motiv att sätta åt sitt ex. Hon har nämligen anmält honom för incest med parets knappt 2 åriga dotter men inte fått honom fälld. Jag lämnar hela biten om barnet, som genom sin mamma tilläts vittna i en mordrättegång, åt sidan. Ingenting tyder på att detta är mera än en desperat kvinnas försök till hämnd.

Läkarna blev så småningom åtalade och fälldes för mord den 8 mars 1988. Domen är offentlig och kan fortfarande beställas hos tingsrätten men jag vill minnas att den är nära 700 sidor lång. Vad som sedan hände var ren kaos och bör vara modern rättshistoria? Det slutade med att de båda läkarna friades för allt utom styckningen vilket fråntog dem chansen till en överklagan samt möjligheten att rentvå sig och gå vidare.

Varför fälldes obducenten? Många udda saker samverkade nog här?

På sitt arbetsrum i Solna hade obducenten fyra kranier och ett av dem hade han stulit ur frysrummet på sin arbetsplats. Det tillhörde den mördade prostituerade Anna fingerat namn. Efter obduktionen tog obducenten i hemlighet av huvudet och behöll kraniet.

Catrines kvarlevor hittades runt en km från rättsläkarstationen i Solna. Obducenten nekade till att ha träffat Catrine men en ganska lång relation kunde beläggas. Bland många andra vittnen fanns det två kvinnliga poliser som var för sig vittnade om detta. De heter Marie Råden och Ann-Charlotte Lindberg. Obducenten förra fru dog 1982 under märkliga omständigheter och i dag hade man utan tvekan tänkt på pastor Fossmo. Hon hade lämnat honom och skulle bara hämta sina personliga saker i lägenheten. Obducenten själv och hans flickvän hittade henne liggande strypt i en sänggavel. Det sista hon gjorde i livet var att fotografera dörren innifrån. Man kunde se att säkerhetskedjan låg på.

En sjuksköteska som har tillgång till alla droger, skulle hon strypa sig själv långsamt till döds? Skillsmässan skulle, ifall den hade hunnit gå igenom, kunnat snuva maken på den stora livförsäkring han liksom Fossmo så omtänksamt tagit på sin unga fru. En förundersökning inleddes men man kom igen vart. Fallet avskrevs som självmord.

Allmänläkaren åtaldes som jag ser det helt på grund av "guilt by association". Jag håller med Per Lindberg att den s.k. arkitekten är en sannolikare partner till obducenten eller ensam mördare men han är sedan länge död.

Leif GW:s solnamördare tror jag inte heller på även om de passar in på profilen. Det gör ganska många. De är döda de med nu i vilket fall som helst.

Någon frågar mig vad ett sexualmord är för någonting? Jag citer en expert: Hirchfeld ur Det abnorma könslivet "Vid ett brott som med skäl kan benämnas som lustmord spelar arten av skadorna en betydelsefull roll. I de flesta fall är könsorganen stympade eller avskurna, buken uppskuren, man finner sönderslitna inälvor, avskurna bröst, offret har strypts och en käpp eller paraply förts in i vagina."

Inga likheter med ett s.k passionsmord således.

Jag kan rekommendera tre böcker om Catrin:

Hanna Olsson "Catrin och rättvisan" 1990
Per Lindberg "Döden är en man" 1999

samt den senaste

"Sanningen är en sällsynt gäst" av Lars Borgnäs.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2005 00:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: