sourze.se

Feministerna var inte först, del 1

Vad är värst, undrar jag, i den här ROKS-affären vi läser om just nu?

Är det att en kvinna i Sverige tycker att män är djur? Nej, inte enligt mig, för alla har rätt till en åsikt, nazister, kommunister, manshatare and the like.

Är det att enskilda, lokala kvinnojourer där ingen insyn finns gör galna saker? Delvis, de ska ju skydda utsatta kvinnor men deras plattform kräver t.ex. att man tror blint på kvinnan som söker hjälp - vilket inte är fel, men man måste kanske bara tro på att hon behöver hjälp, inte att allt hon säger är sant?

Eller är det mer det faktum att en liten grupp hardcore ideologer och dogmatiker lyckats få en pipeline rakt in i regeringen och att regeringen dansar efter deras pipa, ändrar förutsättningarna för all svensk forskning och att samma hardcore grupp av ideologer lyckats kväsa debatten och nå politisk konsensus i Sverige? Samtliga svenska partier har i princip könsmaktsordningen inskriven i partistadgarna förmodligen inte sant, men s, v, mp och c är jag rätt säker på har det och alla går med på att lösningen är den som presenterats.

Häromdagen läste jag en artikel skriven av en kvinna som arbetar inom ROKS tipset fick jag i en kommentar här och som håller på med forskning i ämnet exakt vilket ämne / vilken forskning minns inte min komahjärna just nu och som riktar kraftig kritik mot de personer vi nu läser om, på just grunderna att ingen annan modell får användas för att förklara mäns beteende. Flera forskare som varit verksamma inom ROKS har förskjutits och senare enligt denna kvinna inom ROKS blivit persona non grata inom rörelsen. Däremot forskare som anammat ROKS ledargrupps världsbild har omfamnats.

När man sen får en pipeline in i regeringen med den här attityden till forskning börjar man bli orolig. Forskning i Sverige är idag otroligt styrt av socialdemokraterna i regeringsställning. De tillsätter professurer, rektorer osv på våra högskolor och universitet, ofta efter lojalitet till partiet. Det har såklart att göra med att om fri forskning skulle vara tillåten skulle deras enögda idéer på flera områden ganska snart falla ihop som korthus.

Det jag kommer komma fram till nu är detta: tror ni att det bara är radikalfeministerna ROKS-kvinnans eget ord på sin egen ledning som skapat sig den här positionen i samhället, eller kan det finnas FLER områden där en liten grupp aktivister fått en pipeline in i regeringskansliet och att de styr forskning på området och bekämpar det fria ordet genom att svartmåla alla som uttalar sig emot den dogma som råder? Något område där en mystisk politisk konsensus råder och där forskning bara får bedrivas som bekräftar regeringsmodellen?

Mitt svar på frågan kommer runt lunch.


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2005 09:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: