sourze.se

Monica Z - Nordens största stjärna har slocknat

Jag kommer att föreslå en tyst minut för Monica i morgon när vi svenskar här i Kiev förbereder oss för vår andra repetition inför Eurovision Song Contest nästa vecka.

Året var 1978. Då bodde jag i New York. En kväll gick min dåvarande svenska hustru och jag på en jazzklubb för att lyssna på en av USAs absolut bästa jazzpianister som hette Steve Kuhn. Efter att ha upplevt en fantastisk konsert, kom Kuhn och satte sig vid bordet bredvid oss med sitt folk. Plötsligt ropade han på mig och frågade "Isnt that Swedish you are speaking?". Han bjöd över oss till sitt bord och berättade stolt hur han en gång i livet haft en svensk flickvän. "Hon var den absolut gulligaste tjej jag någonsin känt?", sa han och tillade att hon hade en av det bästa sångröster i världen. Han talade om Monica Zetterlund - vår absolut största svenska sångerska genom tiderna. Men nu har stjärnan slocknat.

Jag kände inte Monica på nära håll, men jag träffade henne flera gånger under 1980-talet, och senast bara för några veckor sedan på SVTs inspelning av Eurovision Song Contests 50-års jubileem. Jag minns särskilt första gången hon kom ned till mitt kontor på Dalagatan. Det var 1988. Jag hade ringt till henne därför att jag ville spela in en julskiva med henne. Just då mådde hon inte så bra och det blev ingen julskiva, men jag minns att hon var en mycket varm person som bjöd på sig själv och som inte alls visade några divafasoner som man ofta ser hos så stora artister. Jag berättade för henne att jag tio år tidigare hade träffat hennes f.d. kille Steve Kuhn I USA. Hon log och berättade hur de fortfarande hade kontakt med varandra efter alla år.

Just nu är jag i Kiev för deltagande i Eurovision Song Contest, en tävling som Monica Zetterlund en gång sjungit i. Det känns lite jobbigt att träna in en ung artist här för tävlingen när man just fått nyheten om Monicas tragiska död. Jag kommer att föreslå en tyst minut för Monica i morgon när vi svenskar förbereder oss för vår andra repetition.

När jag tänker på Monica, tänker jag på Lisa Nilsson som jag upptäckte 1988. Då sade jag till henne efter en timme vid vårt första möte "Jag tror att du kommer att bli en av Sveriges största sångerskor - den enda som är större är Monica Zetterlund." Lisa log och svarade "större än Monica kan man aldrig bli". Och hon hade rätt. Monica var onekligen den största vi haft i Sverige.

Det har varit ganska tyst om Monica ett tag, men nu kan jag tänka mig att hon vaknar till liv igen däruppe i himmelen. Kan ni tänka er... Hon tar Gud i handen och börjar sjunga "Sakta vi går genom himmelen"


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2005 15:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: