sourze.se
Artikelbild

Särartsideologi hindrar integration

Vad skulle alla på Integrationsverket, socialdemokratiska verkschefer, sakkunniga och alla som försörjer sig på "den andre" göra om man skulle bli svensk på riktigt?

Fick ett tjockt kuvert i veckan av min förra högskola. Det var en enkät skräddarsydd för en svartskalle som utbildats där, för att se hur man lyckats med livet och sånt.

Nej, inte stod det "svartskalle", inte. Utan det politiskt korrekta "invandrare/invandrarbakgrund". Fast budskapet var ju inte att ta fel på. Min gamla högskola skiter högtidligt i att jag är svensk sen länge. Där tycker man alltjämt att jag är ett lämpligt "icke-svenskt" undersökningsobjekt.

Nu kan man tycka att någon i min gamla högskola är osedvanligt okänslig och fördomsfull, som tror att jag suttit kvar i en gammal låda. Blivit vid min etniska läst liksom.

Problemet är bara att såna kränkande dumheter inte är osedvanliga utan kutym. Min högskola vill undersöka mig såsom "icke-svensk", andra högskolor envisas "hjälpa mig" ! som "icke-svensk" genom att kvotera in mig. De har nämligen fått fria händer att klassa mig som "icke-svensk" av högskoleverket, som även det struntar blankt i mitt medborgarskap. Liksom gör SCB och Temo. Liksom gör arbetsförmedlingen, länsarbetsnämnden, arbetsmarknadsstyrelsen och arbetsmarknadsdepartamentet. Liksom gör samtliga statliga myndigheter, och ytterst regeringen.

Det sossestyrda Sverige har nämligen valt ett helt annat sätt att hantera medborgarskapet än vad som föreskrivs i en medborgardemokrati. Man har valt att nonchalera det och köra särartsracet i stället. Särskilja på problem och problem, lösningar och lösningar. Särskilja på folk och fä.

Därav Integrationsverket, som håller stenkoll på vilka är "förstagenerationsinvandrare" och vilka "andragenerationsinvandrare". Därav arbetsdepartamentets stenkoll på vilka arbetssökande har "invandrarbakgrund". Liksom högskoleverkets koll på sina studerandes ursprungsetnicitet. Svenska, förlåt: ursvenska folkhemmet, är kanske i ruiner men tanken lever kvar: föreställningen om en vit herre i huset och en massa andra mindre kapabla varelser, som inte ska tro något bara för att de på papperet blivit fullvärdiga.

Marxist-leninister tror att man utplånar staten genom att koncentrera den. Sossarna tror att man utplånar etnisk särbehandling genom att skilja på medborgare och medborgare. Hallå i blåbärsskogen!

Man behöver inte ha Einsteins frilla för att inse att det är en kontraproduktiv metod, då den ju cementerar just de kategorier som den säger sig vilja utplåna. Den gör att Svea rikes - nota bene inte fristående forskare, utan rikets myndigheter! - officiellt betraktar och behandlar mig, en medborgare som pluggat, jobbar och betalar skatt här som alla andra, som "förstagenerationsinvandrare" läs: annorlunda medborgare ända in i graven, trots allt. Och att de även kommer att betrakta och behandla min dotter, som är född här och har aldrig satt fot i sin fars ursprungsland, som en "andragenerationensinvandrare".

Det ligger i särartsideologins natur att fokusera på de etniska skillnaderna, som därigenom blir bekräftade och befästa. Då är vägen röjd för att "etnifiera" samhällsproblem som inte har ett dugg med etnicitet att göra; vilket i sin tur leder till fler etnocentriska utredningar, studier och hjälpinsatser, som ytterligare uppmärksammar och befäster de etniska skillnaderna, osv i en ond spiral käpprakt åt helvete. Särartsideologin är ett monster som skapar sina egna problem. Och förstås: sina egna sakkunniga experter.

Ja ni förstår. Vad skulle annars alla på Integrationsverket, socialdemokratiska verkschefer, regeringssakkunniga och alla andra som försörjer sig på "den andre" göra, om man gudbevars skulle bli svensk på riktigt, såsom det står i ens pass?

Det finns en annan väg förstås. Att återgå till demokratiska medborgarstatens grundprinciper. Att avbryta den kvasivetenskapliga klassificeringen i medborgare och medborgare, som borde ha avbrytits direkt efter andravärldskriget. Eller allra senast efter steriliseringsskandalen, ty de är båda barn av samma tid. Och att i stället se de svenska samhällsproblemen som just sådana. Att få bort den föråldrade anciennitetsrätten från svenskt arbetsrätt och införa meritokratin. Att göra det enklare för alla att starta eget. Samt slutligen, att föra all diskrimineringslagstiftning under samma tak och ge det sprängkraft i form av straffböter och straffskadestånd.

Inte så att man då skulle kunna utropa Voilá, diskrimineringen borta! Men man skulle ändå kunna vända sig som en medborgare till sin myndighet, till sitt samhälle, för att få rätt. Till skillnad från idag, då samhället hela tiden frågar artigt: "Hur trivs du i Sverige"?

Du kanske undrar i slutet vad det blev av det tjocka kuveret från min gamla högskola, ja förutom inspiration till denna artikel?

Ja stuvade in det i ett större kuvert, och skickade det tillbaka till sändaren, artikeln bifogad. På kuveret stod: "Svartskallen bor inte kvar på denna adress". Hoppas de förstår.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 21 apr 2005 00:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: