sourze.se
Artikelbild

Låt oss sluta helt att säga "neger"

Visst blir man ledsen, besviken och arg när någon sårar ens vän, partner eller familj.

Visst blir man ledsen, besviken och arg när någon sårar ens vän, partner eller familj. Det är jobbigt att behöva se någon som står en nära bli förnedrad eller nedtryckt. De flesta människor reagerar med att säga ifrån och försvara sin vän, men vad gör man när ens förklaringar endast tycks reta upp folk, vad gör man när ingen tycks lyssna? Förut brukade jag alltid säga ifrån. Jag gör det fortfarande, men inte alls med samma kraft. För det händer för ofta, det ord som sårar mina vänner dyker upp titt som tätt. Ordet jag talar om är "neger". Jag skulle aldrig beskriva en person med mörk hudfärg med ordet "neger". Jag hör dock folk kasta ur sig ordet lika lätt som de säger "hej". När jag var liten kom mina grannar från Gambia. Om någon bett mig beskriva deras utseende hade jag antagligen sagt att de var långa eller korta etc. kanske hade jag även sagt att de var mörka. När jag blev lite äldre hörde jag för första gången någon säga "neger" och när jag frågade min mamma vad det betydde fick jag förklarat för mig att det var ett fult ord som de vita plantageägarna som tagit afrikaner till slavar börjat använda, slavar som de såg som ägodelar och inte människor. Jag tyckte att det hon berättade lät hemskt. Jag förstod inte hur någon kunde använda ett sådant ord om mina vänner.

När jag slog upp ordet "neger" i en ordlista blev jag ännu mer förvirrad. Det stod "ordet har tidigare använts mer generellt men i takt med att det fått en mer negativ klang så har det utgått ur det offentliga språket. Vissa kan uppfatta ordet som stötande." Så varför använder människor detta ord om andra kan uppfatta det som stötande? Borde inte denna förklaring vara tillräckligt för att människor som använder detta ord ska sluta med det? En afrikansk vän till mig förklarade det så här, "det kan vara svårt att förändra människor som inte upplevt det hat som ordet kan innebära". Jag tycker dock inte att det borde vara särskilt svårt. Det handlar om en ömsesidig respekt människor emellan. Varför inte avstå från att säga "neger" av samma anledning som vi avstår från att säga "kärring" eller "idiot"? Av den enkla anledningen att ordet har en negativ klang som sårar människor.

Kanske måste vi gå så långt att vi helt enkelt förklarar varför "neger" är ett stötande ord. Ordet "neger" kommer från början från det portugisiska ordet negro som betyder svart. Slavägare i Brasilien började använda ordet om de personer de höll som slavar. Slavarna betraktades inte som människor utan som ägodelar. Ordet har därför blivit starkt förknippat med förtryck och brist på respekt för alla människors lika värde. I USA respekterades afroamerikanernas och andras vilja och den politiskt korrekta benämningen gick från "neger" negro till färgad colored och sedan till svart black innan den nuvarande benämningen mörkhyad darkskinned tillkom. Sverige importerandes ordet negro "neger". Idag talar man inte längre i neutrala sammanhang om "negrer". Men även om ordet inte längre är politiskt korrekt i Sverige så har inte svenskarna accepterat detta i samma utsträckning som amerikanerna, utan ordet används fortfarande flitigt av många.

För ett par år sedan blev en polis anklagad för diskriminering. Polisen hade sagt att några "negrer" och araber begått brott. JO hade uttalat att ordet "neger" inte skulle användas i polisverksamhet. Diskrimineringsnämnden förklarade att det inte är professionellt att använda ordet "neger" för att ge signalement eftersom beteckningen inte är klar det finnas inget land som heter Neger och ingen befolkning som därför kan kallas "negrer". Ordet arab är dock inte nedsättande eftersom det beskriver en persons ursprung.

Sedan kanske det är så att de flesta som säger "neger" inte menar något illa. Om jag vuxit upp i en familj där ordet "neger" använts när man talat om en person med mörk hudfärg hade det antagligen blivit naturligt även för mig att använda den betäckningen. Och visst kan jag förlåta dessa människor, de som "inte menar något illa" och de som "inte vet att det är ett fult ord". Men den dag någon talar om för dem att det är ett stötande ord och de fortsätter använda det, den dagen är de inte längre förlåtna. För varför måste de envisas, varför vara så himla stolt att man säger "jag har minnsan använt detta ord i trettio år och jag tänker inte sluta". Till dem vill jag säga "Oj, vad du är duktig som har använt samma ord som slavägarna använde. Oj, vad du är duktig som sårar andra människor". Men om de tar sitt förnuft till fånga och säger "jaha, är det så att en stor del av Sveriges befolkning blir sårade när jag använder detta ord, då slutar jag upp med detsamma". Det är dessa människor, de som vågar erkänna sina brister, utvecklas och gå vidare, som kan känna sig stolta.


Om författaren

Författare:
Stina Lönn

Om artikeln

Publicerad: 31 mar 2005 18:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: