sourze.se

Statsministern, ser du inte tendenserna?

"Det är ekonomiska naturlagar som nu styr skeendet. Krafterna är så starka att de inte kan stoppas. Möjligen bromsas lite. Svenska facken kan bromsa att balter bygger skolor i Sverige, men på sikt går det inte inom EU-rätten att stoppa detta."

Vilka är de stora tendenserna? Jo, att miljoner av arbetstillfällen nu flyttas över från USA och Europa till en rad asiatiska länder. Där används dels lågt utbildad arbetskraft för låga löner och fruktansvärda arbetsförhållanden, men också välutbildade.

Att de välutbildade i stor utsträckning finns i Indien, Kina och Japan har ju varit högaktuellt i 40 år. Dessa utbildade har låga löner men också låga kostnader så de har blivit den nya medelklassen. Jag har en veckogammal rapport från ett pastorsgäng som varit i Kina. De har direkt imponerats av levnadsstandarden samt de nya friheter som förekommer. Dock inte inom politiken. IT-tekniken gör att Kina sekundsnabbt kan utföra tjänster åt USA.

Under några hundra år tog imperierna hem råvaror från Asien och satte miljontals människor i arbete på hemmafronten. Fabriksröken svävade över hela södra England. Fria bönder förvandlades till gruvslavar. Nu flyttas jobben till de platser där råvarorna och den lågavlönade arbetskraften finns. Detta är en enorm samhällsförändring som totalt kommer att förändra maktbalansen i världen. Kina har nu så mycket pengar att de kan investera var som helst i Afrika. Indien och Kina kan vilken dag som helst välta dollarn.

Många amerikanska delstater ser levnadsstandarden sjunka dramatiskt, för jobben är flyttade till Indien. Hopplösheten breder ut sig i mellanvästern medan hoppet växer i Indien och Kina. Detta är en världsrevolution. Om än lite smygande ännu för vissa. USA:s agerande i världen måste ses i detta perspektiv. Kanske Bush ser utvecklingen klarare än de flesta? Göran Persson har ju intygat att Bush är smart.

Precis detta händer i Europa också i den lilla skalan. Jobb flyttas till Estland och Polen. Tyska jobb bilfabriker flyttas till Slovakien/Skoda. Franska jobb sägs flytta till Nordafrika.

Det är ekonomiska naturlagar som nu styr skeendet. Krafterna är så starka att de inte kan stoppas. Möjligen bromsas lite. Svenska facken kan bromsa att balter bygger skolor i Sverige, men på sikt går det inte inom EU-rätten att stoppa detta. EG-EU bygger på fritt utbyte av kapital, varor, arbetskraft, tjänster osv. Precis som USA haft det i 200 år.

Denna dynamik tycks ha blivit rena dynamiten för våra politiker. Det verkar som om de bara står och tittar och inget förstår. Statsministern säger så sent som i går att arbetslösheten ska drivas ner till under 4 procent. Då har han inte förstått något. Han säger att i nödfall får kommunerna anställa hundratusentals. I ett läge då nästan varje kommun avskedar folk för att inte gå i konkurs. Göran, har du redan flyttat in på Herrgården en bra bit från verkligheten?

Samt, Göran, visst är det irriterande att dig närstående LO påstår att vi har en arbetslöshet på långt över en miljon eller kanske 25 procent?


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2005 10:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: