sourze.se

Mobiltelefonsjuka - vår tids häxa

Mobiltelefonsjuka och elallergi har blivit vår tids häxa. Någon att jaga och bränna på bål i brist på andra orsaker till vårt elände

För ett antal hundra år sedan behövde man något att skylla misär, missväxt, hungersnöd, sinande kor, halta hästar och sur mjölk på. När inget verkade funka kom man i den trevliga religionens namn på att det kanske berodde på häxeri. Sagt och gjort. Pöbeln drog ut, hittade nån stackare , brände henne på bål och bekymren skulle försvinna. Barbari,eller hur? Ingen ifrågasätter de galenskaperna med den kunskap vi har idag.

Idag kan vi inte beskylla häxor för alla besvär ett stressigt och allmänt ohälsosamt samhälle utsätter oss för. Därför är det naturligt att vi finner en ny sorts häxa. Elektricitet och radio är relativt nytt , lite svårbegripligt så varför inte? Vi hör det vi vill höra och ser det vi vill se så har vi allt på plats.

Jag är övertygad om att man kommer att se tillbaks på den här tiden med mild genans över den okunskap vi hade när historiker sitter och diskuterar 2000-talet nån gång i framtiden.

För faktum är att det är en häxa vi kastar i vattnet gång på gång. Någon säger att den är sjuk och vips så kastar vi den över brokanten för att se om den flyter. Vi bryr oss inte om att ta reda på den verkliga orsaken utan förlitar oss på hokus-pokus som oerhört lätt kan argumenteras sönder. Får man dessa argument sig till livs så är det "industrin som mörkar", alternativt staten som gör det. Som om den ytterst kundmedvetena industrin idag skulle ha något att vinna på att deras kunder blir sjuka? Cyniker som jag debatterar förstås inte sakligt eller har ögonen öppna för verkligheten.

Jag är helt övertygad om att vi hittar orsakerna till el-och mobiltelefonallergi i helt andra saker. Dåligt amalgam, kolväten från bilavgaser, formaldehyd i väggarna i våra hus, radon eller något annat verkligen bevisats vara hälsofarligt.

För tydlighetens skull. Jag har den största respekt för alla som har besvär av olika slag och inte kan leva ett normalt liv. Jag ber dem bara att inte tro blint på vår tids häxa och på dem som driver dagens häxprocesser.

Kritiskt tänkande - Säg "varför det?" i fem led och se om argumenten håller.

Glad påsk!


Om författaren

Författare:
Fredrik Sjödin

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2005 13:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: