sourze.se

Observerandet av det uppenbara i media

"Kanske borde svenska media rekrytera på basis av vad man har att säga, och inte fokusera på journalistikstudenter vilka senare kom på att de inte hade något som helst intressant att meddela?"

Observerandet av det uppenbara kan delas in i två kategorier. Den första kategorin tillhör t.ex. de uttalanden och artiklar som behandlar någonting som varken är nytt eller tillför någon ny djupare förståelse av själv ämnet i fråga och inte heller belyser det hela ur ett nytt perspektiv. Man kan säga att våra media kryllar av detta slags observationer. Man kan säga att det är regel och att undantaget börjar sålla sig till fornnordiska myter om Oden och Tor. Trevliga killar, men det var ett tag sedan.

I det ökade mediebruset tvingas etablerade media att ta till allt mer skamlösa metoder för att höras och synas. Längs den dagliga avenyn visar de mer och mer naken hud, men märker tyvärr inte hur folk börjar spotta och kasta glåpord efter dem.

Alla dessa löpsedlar som skriker ut "Därför är vi otrogna!" förklarar sällan något nytt utan spelar på den kittling som detta högst förbjudna väcker inom oss. En sådan artikel skulle dock kunna vara av intresse om den skrevs med mer seriösa avsikter än att sälja några lösnummer extra. När nu man läst samma smörja några tusen gånger fungerar ju vår uppmärksamhet på det finurliga vis att vi helt autonomiskt helt enkelt väljer att inte se.

Den andra kategorin av uppenbara observationer som görs är de observationer av spanarslag som med humor, eftertanke och större sammanhang lyfter fram det där som ligger framför ögonen på oss, men som vi kanske inte tidigare sett och därmed får oss att fortsättningsvis reflektera över diverse besynnerligheter som verkar tagit form per automatik. Vi ser ofta inte skogen för bara träd. På olika sätt kan man etsa detta fast i våra medvetanden och försöka få oss att kanske reflektera över vårt eget handlande i olika situationer. När media skrikit sig hesa över ett visst ämne förflyttas det över till den döda vinkeln och tynar bort. De får helt enkelt söka nya jaktmarker. Vad sägs om skogen?

Förändringar sker oftast inte med alexanderhugg utan genom var dags ambivalents val. Varje dag gör vi små, små val som vi inte tänker på, men som för alltid förändrar den riktning vår samhällsutveckling tar. Vad vi kanske inte först och främst tänker på är att dessa förändringar är irreversibla, eller åtminstone väldigt, väldigt svåra att vända tillbaka om de har tagit fel inriktning och när de väl ansamlat momentum. Det är därför viktigt att med utgång från vad som sker idag försöka förutse vad som blir imorgon. Då kan vi skapa preventiva åtgärder och försöka vända utvecklingen i tid. Alla samhälleliga förändringar är summa summarum och resultatet av individuella val och icke-val som i sin tur är delar av växande trender som åter i sin tur återverkar det individuella valet. Den enskilda människans bästa försvarsmekanism är att smälta in i mängden och vi har en inre drivkraft att följa med strömmen, för vem vill väl bli klassens hackkyckling? Mer strategiskt då att anamma omgivningens värderingar. Sakta, sakta förflyttar sig moraliska normsystem med tiden och en dag står man där och undrar vad som hände med den värld som var när nu den kollektiva viljan blev en egen drivkraft helt motstridig var och ens intressen.

Mina barn växer upp i ett nytt Sverige än det jag själv tog mina första stapplande steg ut i och när jag tänker på hur oskyddade de redan från barnsben har varit för allehanda oönskad påverkan ryser jag. En enkel titt på de kommersiella kanalernas utbud i tv-tablån får hela mitt föräldrajag att kräva censur, för vad kommer effekterna på våra barn bli av all denna amerikanskt pådyvlade skräpkultur. Om vi har tonåringar med identitetsproblem, anorexia, bulemi och gud vet vad idag. Hur kommer det då inte se ut i framtiden? Vilka framhålls som vår tids hjältar i våra media.? Vad har de gjort för att hamna i rampljuset och vilka förebilder är det. Psykopater som härdar ut längst instängda i ett hus? Skall kommersiellt prostituerade som blir serverade giftemålsalternativ på rad i utbyte mot en skön summa pengar och strålglans vara dit min son och dotter strävar? För hur man än vrider och vänder så påverkar allt detta oss alla hur stor integritet vi än tycker oss ha. Det verkar i ögonvrån och smyger sig in i öronvindlingarna när vi tror oss inte lyssna. Under tiden finns det en värld och ett liv med stora, viktiga och riktiga frågor som ingen verkar bry sig om längre i en värld av jag, jag, jag.

Mediemagasinet gjorde en intervju med en redaktör för en känd svensk kvällstidning där de frågade om de verkligen trodde att det svenska folket var intresserade av att läsa om det ointressanta uppslaget för dagen i fråga. Naturligtvis förhöll det sig på det viset. Jojo. Naturligtvis är det svenska folkets högsta önskan att läsa om den blåsta bimbons, tillika f d H&M-modellens vidare utsvävningar tio år efter att hon varit pinuppa i en svensk modekampanj. Naturligtvis är det mest intressanta jag själv kan tänka mig en trött torsdagskväll att avnjuta ett stycke plastikkirurgi så att blodet skvätter åt alla håll och kanter för att i slutet av denna eminenta föreställning låta mina ögon tåras då släkt och vänner till den fula ankungen träder in på scen och denna stackare under stor emotionell rörelse kröns till svan. eller varför inte förfasas över en djupt urringad prinsessan Viktoria. Hu, ack och ve. Hur kunde hon. Hon som ska bli vår Drottning en vacker dag! Det är ju så och det är ju Bra

Kanske borde journalistiklinjerna införa lite metodstudier i observerandet av det uppenbara? Kanske borde svenska media rekrytera på basis av vad man har att säga, och inten på formellt genomförda journalistikstudier på linjer som de mest intetsägande MVG-plus-elevrna kom in på, vilka senare kom på att de inte hade något som helst intressant att meddela?

Vad tycker ni? Vad tycker då det svenska folket?


Om författaren

Författare:
Ambjörn Madegård

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2005 09:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: