sourze.se
Artikelbild

Shirleys diskning - en stor mediebluff!

"Jag kan här på Sourze avslöja att det hela handlar om en enda stor kvällstidningsbluff regisserad av Expressens journalister som vill tävla mot konkurrenten Aftonbladet för att sälja lösnummer!"

Idag har vi läst i Expressen hur Shirley Clamps bidrag "Att älska dig" riskerar att diskas ur finalomgången på Melodifestivalen i Globen nästa lördag. Av artikelns text framgår att SVT håller ett krismöte på grund av att låten lagts ut på försäljning av ringsignaler på internet. Jag kan här på Sourze avslöja att det hela handlar om en enda stor kvällstidningsbluff regisserad av journalister som vill tävla mot konkurrenten Aftonbladet för att sälja lösnummer! Shirley Clamp riskerar inte alls diskning och SVT har inte alls haft något krismöte om saken utan snarare har man på SVTs sida rykt på axlarna åt Expressens fåniga artikel vars enda syfte är att sälja lösnummer idag!

Den Europeiska TV Sändningsmyndighet European Broadcasting Union - EBU har en strikt regel om låtarna som ska framföras i Melodifestivaler runt om i Europa. Enligt den regeln får bidragen spelas offentligt varje år efter den 31 oktober året innan finalen. Det betyder att Shirley Clamps låt hade kunnat spelas i radio från och med den 1 november utan att diskas av EBU. Å andra sidan har vi en intern regel i Sverige enligt vilken vi väljer att inte spela upp bidragen innan själva deltävlingarna. Detta för att hålla TV programmet lite mer spännande. Såvitt jag vet är det bara vi i Sverige och Norge, av alla europeiska deltagande länderna i Eurovision Song Contest, som inte offentligt spelar upp våra låtar innan tävlingen sker. Som ett exempel kan jag berätta att låten "Little by Little", som Bobby Ljunggren och jag skrev, och som vann Litauens melodifestival förra lördagen inte bara har spelats i radio där sedan december 2004 utan faktiskt legat på landets alla hitlistor långt före tävlingen ägde rum! Syftet med detta är att publiken ska kunna lära känna låtarna under en tid innan de ser dem framförda i tävlingen.

Det finns en annan anledning till varför Shirley Clamp inte behöver bli orolig för någon diskning. Hennes låt har spelats offentligt i svensk TV vilket, enligt STIMs regler, innebär att vem som helst faktiskt nu kan framföra låten. Låten kan dock inte ges ut på CD utan att man fått lov av originalförlaget. Dessutom har en hel del andra svenska bidrag spelats i radio, och på internet sedan delfinalerna. Hur skulle SVT eller upphovsmännen kunna hålla reda på vilka som kopierar melodin och gör ringsignaler av saken?

Nej, kära vänner, det här visste tidningen Expressen, men som vanligt skulle man göra en "grej" av saken för att skapa ytterligare sensation inför tävlingen. Lita på mig - Shirley Clamp kommer att framföra sin låt i Globen oavsett vad Expressen vill ha oss att tro. Det dummaste i det hela är att vi tidningsläsare stöttar Expressen genom att köpa deras förbaskade blaska som därmed når sina syften.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2005 16:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: