sourze.se
Artikelbild

Kritiskt tänkande är en konst

Replik till Emma Färnströms artikel

Visst är det sant att många gott kunde få sig en lektion i kritiskt tänkande och ifrågasättande av dogmer och normer till livs, inte minst härinne. Vad är då kritiskt tänkande och varifrån kan man tänkas att den kunskapen kommer ifrån? Kritiskt tänkande är säkerligen den avgjort viktigaste egenskapen för att både utvecklas som person, för att få ett företag eller myndighet att växa och utvecklas och därigenom tjäna pengar. Inom näringslivet är detta allmänt känt sedan årtionden och går under benämningen "ständiga förbättringar". Ett företag som inte förbättras och ifrågasätter gårdagens, eller för den delen dagens sanningar går obönhörligen bakåt.

En arbetsmetodik för att genomföra kritiskt tänkande kallas för "5Why" eller "varför-varför" och innebär helt enkelt att man, likt ett nyfiket barn, ställer sig följdfrågan "varför?" i minst fem steg efter grundfrågeställningen. Emma F börjar bra i sin artikel genom att med några exempel använda den tekniken. Tyvärr så stelnar hon någonstans i den sista tredjedelen där hon till slut får insikt att det hon lärt sig är det rätta. Vad hon glömmer bort är helt enkelt att under en vända till ställa sig själv den enkla frågan "varför?". Det är så enkelt att vara självkritisk, arg och kanske till och med hatisk till dess att man hittar något som man kan identifiera sig med. Sedan slocknar självkritiken och man lapar i sig informationen utan att för en sekund ifrågasätta den. Känns det beteendet igen från något sammanhang i historien?

Och, gott folk, det är där livserfarenheten kommer in. Vi ser själva essensen av det ungdomliga oförståndet i slutet av skribentens artikel. Inget fel på ungdomligt oförstånd. Världen i allmänhet och ställen som Sourze i synnerhet friskas upp av unga, arga, välartikulerade skribenter. Vad de kommer att komma till insikt om med tiden är att ställa sig frågan "varför?" i minst fem led till. Då, och först då, använder man kritiskt tänkande i praktiken.


Om författaren

Författare:
Fredrik Sjödin

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2005 22:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: