sourze.se

Vad är detta - vad har hänt?

Glider sakta in i verkligheten.

Vi ligger i våra solstolar. Vi lyssnar på våra talböcker. Blickar ut mot atlanten och lavabergen på andra sidan vägen. Här står grävmaskinerna stilla, inga lastbilar fylls med sten, för vidare transport, in i dalen , där ett delfinarium är planerat. Fyra veckor har gått sedan vi lämnade regn och rusk i vår lilla hemby. Ytterligare sju innan vi skall flyga hem.

Idag är det annandag jul i Sverige. Barnen fick sina klappar igår. Spanjorerna väntar till de tre heliga kungarnas dag med sina gåvor.

Matsalen är pyntad med ljusgirlanger och en lite plastgran.
Mot tillägg, serveras en sjurättersmiddag. Någon talar om en jordbävning. Hört på norsk radio, går runt och berättar.
Ingen låter sig störas. Slå i glasen - God Jul.

Måndag. Solen lyser - 30 grader varmt. Nu börjar katastrofens omfattning gå upp för oss och övriga hotellgäster, men det är ju så långt borta. Plötsligt kommer en norrman med sin tidning. Bilder, som skakar. 150,000 döda. Tusentals turister. Fortfarande
är verkligheten så avlägsen.

På vårt hotell, Balcon de Taurito, långt sydöver, nära Mogan på Gran Canaria märks inget ovanligt. Tills några danskar säger:
"Förfärligt!"
"Javisst!!"
"Vi är på väg till stranden."
" Skall Ni följa med? "

Efter bad, samt avnjutit dagens fiskrätt, går vi förbi Spar, ortens butik. Rubriker i alla tidningar, på olika språk, beskriver verkligheten. Vi blir skakade, fattar vad som hänt. Vi har inga vänner eller släktingar på resa dit. Förstår ändå omfattningen av tragedien, men begriper inte. Varför?
"Domedagen är nära", säger en, som ofta svartmålar.

Hemkomna trodde vi oss möta ett land i sorg, men så icke. Idrottsgala i Globen. Kungen har skapat rubriker. Persson på resa i olycksområdet. Debatt i ettan. Ung grön politiker skriker högst. Republik eller monarki? Minister skall ev. avgå.

Orkan i nordvästskåne. Den gran som vi planterade i vårt bostadsrättsområde för 17 år sedan, då föreningen bildades, som lyst upp med sin ljusslinga varje år vid juletid. Då vi reste, 10 meter hög, nu en välta med sitt rotsystem.

Rubriker: "Jonas Gardells sexkupp mot Holm" Har just hört Hans Villius läsa : Rättegångar som skakat världen. En av dessa var mot Oscar Wilde. Gardell kan skatta sig lycklig han inte levde för hundra år sedan.

Min epostlåda innehöll jul och nyårshälsningar från Sourzeskrivare och läsare. Tack. Skall besvara dem alla. Den 28/01-05 återvänder vi för ytterliga 70 dagar till det paradis vi hittat.

Någon frågade hur vi bär oss åt att resa så ofta och länge?
Vad kostar det? Förr reste vi sista minuten med olika reseföretag. Efter vår sista resa, då vi helt ensamma, utan hjälp fick ordna hemresan, beslöt jag att leta själv på nätet. Lätt som en plätt. Alla flygbolag har billiga resor. Hotell med rum eller lägenhet i olika prislägen. Jag hittade ett som passade just oss.

Balcon de Taurito. ***. Rent och propert, inga kackerlackor. Det finaste poolområde vi upplevt. Städning 5 dagar i veckan. Poolbar och restaurang. Minimarket med färskt morgonbröd besöks varje morgon. Alla lägenheter med havsutsikt. Utrustade med pentry, så det är lätt med självhushåll. Nära till buss. Personalen ser oss som vänner, gör allt för att vi skall trivas. Det är många äldre, som bor längre tid. Barnfamiljer kommer på kortare besök, tycker det är lugnt och skönt på dagarna. Snart hittar de en granne, som gärna sitter barnvakt, om mor och far vill ta sig en svängom på något ställe i närheten.

Hotellkedjan finner ni på www.servatur.com
Sök även på: servicesunhotell.net

Till slut det viktigaste för oss och många andra: PRISET!

Under hälften, jämfört med ledande charterbolag.

Återkommer när det våras.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 20 jan 2005 16:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: