sourze.se

Visst borde Freivalds avgå!

Det finns ett flertal anledningar till att Freivalds borde avgå eller åtminstone allvarligt ompröva Sveriges utrikespolitik.

Visst förtjänar hon all kritik hon kan få för det gravt blunderaktiga hanterandet av tsunamikatastrofen i Sydasien, men den fäblessen bör Göran Persson även bära hundhuvudet för. Det är ju trots allt Persson som är huvudansvarig för regeringens agerande i sådana här situationer. Här har han med all icke önskvärd tydlighet visat att vi svenskar inte har någon statsmakt att hålla i handen när krisen är framme.

Men så lätt kommer Freivalds inte undan. Freivalds har inte varit någon vidare utrikesminister innan katastrofen heller. Hon borde avgå därför att Sverige vägrade ge Mordechai Vanunu mannen som avslöjade den israeliska atombomben asyl och för att hon har stått helt undfallen inför Israels fortsatta ockupation av Palestina. Hon borde avgå därför att hon helt har ignorerat det faktum att föregångaren Anna Lindh med regeringens goda minne smutsade ned Sveriges rykte genom att - tillsammans med CIA - sända tre svenskegyptier rakt in i den egyptiska säkerhetstjänstens tortyrkamrar. Hon borde även avgå därför att Irakkriget helt verkar ha avskrivits från dagordningen efter att hon tillträdde posten som utrikesminister. Vid bombningarna av Fallujah hördes inte ett knyst från Freivalds. Att bomba sönder civila kan aldrig rättfärdigas med ord om "terrorism" och "demokrati".

Men är det så lätt? Bär hon skulden för detta pärlband av utrikespolitiska klavertramp eller är det storhuvudet, Göran, som även här lurar likt en gammelgädda i vassen? Han har ju i histrionisk hybris omvandlats alltmer från en socialdemokratisk politiker från Sörmland till vår egen tsar, kejsare och shah med detaljkontroll över alla andra ministrars områden. Ingen skit tycks någonsin stänka på hans mantel. Är det då rätt att ge sig på en av ministrarna, marionetterna? Ja det tycker jag. Freivalds borde frivilligt avgå, inte för att hon är en usel person utan därför att hon har visat sig vara en alltför svag människa för att kunna stå upp mot statsministern, den allsmäktige. Det enda rätta är att avgå, eller att ändra kurs och vända sig mot Sveriges allt mer autokratiskt americofierade ickeneutrala utrikespolitik.

Så ta nu upp handsken eller lämna ringen Laila. Visa att inte alla beslut med nödvändighet jämt måste gå via högsta chefen uppe på Rosenbad. Ge Vanunu svenskt medborgarskap. Kritisera den israeliska folkrensningen i Palestina. Lova att Sveriges säkerhetspoliser aldrig mer smyger iväg som tjuvar om natten för att lämna ut rättsligt oprövade människor till amerikanska agenter på Bromma flygplats. Kräv å Sveriges vägnar FN-administration och en omedelbar amerikansk reträtt ur Irak. Men framförallt och innan allt annat - be alla anhöriga om ursäkt för att den svenska regeringen betedde sig så totalt amatörmässigt vid en av Sveriges och världens största katastrofer i modern tid.

Det kan inte vara trevligt att vara minister i stunder som dessa. Men det är det ingen som tror heller. Det är det du uppbär din lön för och det är därför du har fått samhällets förtroende att sköta uppgiften. Klarar du inte av att göra det så ska ompröva dina val. Att göra rätt är kanske inte alltid lätt men så finns det heller inga alternativ. Hur ska vi kunna lita på ministrar som varje gång det hettar till skyller på underhuggarna och låter andras huvuden vina? Vad är det för ansvar? Vem är då högst ansvarig för att samhället fungerar? Enligt regeringens svar på kritiken den senaste tiden är det aldrig deras fel, aldrig deras ansvar, utan alltid någon annans. Jag tror inte på det. Jag tror att ni har valts därför att ni ska bära det högsta ansvaret och inte för att ni ständigt ska skylla på tjänstemännen under er. En regering som ständigt drabbas av handlingsförlamning inför det oväntade känns inte trovärdig. Visa vad du går för eller avgå - valet är ditt!


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 15 jan 2005 21:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: