sourze.se

Mental kollaps i försvarspolitiken

På Försvarshögskolan, FHS i Stockholm sitter professor Kenth Zetterberg och tänker och skriver mycket. Men han har också mycket att säga om försvaret och en försvarsvilja som saknar nåt att försvara.

De gamla kanonerna är borta utanför entrén till försvarshögskolan. Skolan ska flytta. I framtidens armé delar 35 generaler på 36 kanoner. Kanoner är ute, insatsförsvar är inne och inne på Försvarshögskolan, lite undangömd uppe på tredje våningen stirrar krigarkungen Karl XII strängt på besökarna. Kenth Zetterberg finns på sitt tjänsterum. En knackning på den halvöppna dörren tycks väcka honom ur hans böcker och papper. Rummet är belamrat med böcker. Militära ord, namn och begrepp gör sig påminda på bokryggarna, "Puniska krigen", "Krigföring", "Krig och kultur", "Stalingrad" och "Erwin Rommel".

Doldisen Kenth Zetterberg
Kenth Zetterberg säger att han blev historiker av en slump. En karriär inom konsthistoria verkade inte så lovande. Vid försvarshögskolan är han en doldis jämfört med tv-profiler som Hans Zettermark, Bo Hugemark och Bo Huldt. De som står i tv och försöker förklara USA:s krig för oss. Men Kenth Zetterberg har istället gjort sin beskärda del för den svenska historieskrivningen. Han framstår som en massproducent av historia.
- Hur kom det sig att du hamnade på försvarshögskolan?
- Bosse Hugemark ringde en dag, kalla kriget hade tagit slut, skrattar han fram.

Försvarspolitiken under kalla kriget var fel
Han har varit mycket på sitt tjänsterum sedan dess, omgiven av sina böcker. Han kunde ha varit en urtyp för fördomen om en professor, något kort och med glasögon men kanske lite för välklippt och utåtriktad. Informationen fullkomligt sprutar ur honom. Men mest om den senaste forskningen som visar hur fel Sveriges försvarspolitik var under det kalla kriget.
- Helt bortkastat! Sovjet hade aldrig kunnat invadera Sverige över Östersjön. Sverige låg under NATO:s kärnvapenparaply hela tiden. Vi hade inte behövt ett så stort försvar. Det visste vi. Det handlade om industriella intressen, hela samhällsutvecklingen och så förstås regionalpolitiken. Vi fortsatte i samma spår som vi hade börjat gå i under det andra världskriget. Men det byggde också Sverige. Det var bra för samhällsutvecklingen. Nu är allt det borta, från Boden till Mälardalen är det tomt. Strukturen är borta, hela invasionsförsvaret har kastats bort. Folkförsvaret är borta.

Många intressen
Kenth Zetterbergs engagemang och kunskap är stort, det märks men han har även andra intressen förutom historia. Politik, kultur, media, forskning och teknik är bara en del av dem.
- Det gäller att hänga med så mycket som möjligt. Men det är farligt att vara allätare, idag ska du vara specialist.
Hans specialområde är modern politisk historia, säkerhetspolitik och strategi. Men han har också varit redaktör för Presshistorisk tidsskrift under tio år.

Den höga försvarsviljan kan vara ett problem
Samtalet glider återigen över på den svenska försvarspolitiken. Det är ju rykande aktuellt.
- Är det nya försvarsbeslutet underfinansierat?
- Ja det är det, svarar Kenth Zetterberg tvärsäkert.
- Men väljarna måste ju undra hur det kommer sig att ett försvar med över 800.000 soldater för 15 år sedan kan kosta lika mycket som 60.000 soldater ska kosta år 2008?
- Ja, men kostnaderna beror på att vi går över till en stående krigsmakt. Det är en yrkesarmé vi går över till. Förbannade Sverige tror att vi har råd med att vara en stormakt och ha en stående krigsmakt. Sossarna avskaffar sitt eget folkförsvar, hela sin idé för landet. Finnarna gör inte alls så och kan ändå göra det vi gör.
Det fullkomligt vibrerar av engagemang om honom när han säger detta. Han fortsätter…
- Vi får ett elitförsvar. Detta blir den nya bananrepubliken som bemannar sina stridsfordon och fartyg med idel officerare och kontraktsanställda. Och glöm inte bort att det svenska folket enligt alla undersökningar som genomförs trots alla dessa nedskärningar ändå har en skyhög försvarsvilja.
- Är det ett problem?
- Ja, det kan det vara. Försvarsviljan vet inte vart den ska ta vägen. Någonstans skall den starka svenska försvarsviljan riktas, men mot vad? Vad ska den försvara? Det finns dessutom mycket skjutvapen i Sverige. Men ingen polis och inget försvar av hembygden samtidigt som ett allmänt taskigt förtroende för polisen, militären, demokratin och korruptionen breder ut sig. Det som sker nu är en mental kollaps! Regering och riksdag har skött det här så dåligt psykologiskt. Det är ett långsiktigt problem. Det kan leda till en radikalisering. Folk organiserar sig och hittar på egna saker.
- Menar du alltså att på grund av gamla tiders allmogeuppbåd, indelningsverk, landstorm och värnplikt att försvarsviljan kan vara så pass djupt rotad i kulturen och identiteten?
- Ja, det kan den vara.

För höga krav på försvaret
Kenth Zetterberg skräder inte heller orden när det gäller det nya insatsförsvaret. Den nya stormaktsarmén som han kallar det.
- Har vi tittat för mycket på USA?
- Jag tror det. Finland har kvar sitt invasionsförsvar och är lika kapabla som svenskarna. Vi behöver inte vara på amerikansk nivå. Vi har fullständigt extrema krav på vårt försvar. Det närs en myt om stormakter som går ut i krig fullt rustade, men inte ens Tyskland var fullt rustat när det blev krig. Alla länder har stora brister i sina krigsmakter, även stormakter. Det försvar de har är bara ett utgångsläge att jobba ifrån om det händer nåt. Full perfektion kan aldrig uppnås. Det är en omöjlighet.

Försvarshögskolan flyttar
På vägen ut från försvarshögskolan står en modell av den nya försvarshögskolan. Det går inte att undgå att notera att det inte finns plats för några gamla kanoner framför entrén. Längs med väggarna på vägen ut ur byggnaden hänger många tavlor med blängande generaler, ett tag till, för snart får de också flytta men kommer de att hängas upp igen? Passar de in i den nya moderna stående svenska krigsmakten?

Svenska officerare blir legoknektar
I Dagens Nyheter söndagen den 12 december berättas det om att svenska officerare söker sig till företaget Dynamic Solutions för att kunna bli legoknektar i Irak. Är det ett tecken i tiden på en svensk försvarsvilja som söker nya herrar att tjäna?

Källor:
Intervju Professor Kenth Zetterberg den 10/12-2004
Artikel i DN av Peter Letmark den 12/12-2004


Om författaren

Författare:
Arvid Fallström

Om artikeln

Publicerad: 15 jan 2005 22:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: