sourze.se

Svik inte folket!

I sin artikel "Svenskt valfusk värre än Ukrainas?" på Sourze skriver Markus Hankins att valfusket i Ukraina är: "En stor jävla bluff". Artikeln går i samma anda som tidningen Proletärens ledarsida den senaste tiden.

Västmedier beskylls för att gynna opponenten Viktor Jusjtjenkos läger i sin rapportering och inte spegla verkligheten utifrån den sittande regimens anhängare, oavsett om de nu skulle vara en majoritet eller en minoritet. Vi i väst får alltså inte möjlighet att höra vad Viktor Janukovitjs anhängare, som Hankins beskriver som "lågutbildade, arbetare och pensionärer", har för politiska åsikter. Som tur är har vi ändå vår kära artikelförfattare som kan förklara för oss stackars får att Viktor Janukovitjs anhängare är antiimperialister.

Antiimperialister eller inte, jag har väldigt svårt att tro att Viktor Janukovitjs anhängare stödde säkerhetspolisens mordförsök på oppositionskandidaten Jusjtjenko. För det är idag bortom all tvivel att ett mordförsök med dioxinet TCDD ägde rum, iscensatt av Janukovitj. Holländska forskare som har analyserat Jusjtjenkos blod säger sig ha uppmätt det näst högsta värde som någonsin uppmätts hos en levande människa. På bilder kan man se att den annars så bildsköne Justjtjenko nu har varblåsor över hela ansiktet.
Konstateras kan alltså att Janukovitj försökte eliminera sin motståndare redan innan valet, inte konstigt då att oppositionen i princip förväntade sig valfusket.

Denna förväntan ledde till att oppositionen var förberedd och snabbt kunde arrangera demonstrationer när valobservatörerna började antydda att valet inte gått riktigt till. Västmedierna var då snabbt på plats och skildrade de fredliga demonstrationerna. Något som Markus Hankins i sin artikel ser som bevis på att västmedier och USA skulle stödja Justjtjenko.

Det ironiska är att Markus Hankins enligt egen utsago själv deltog i en demonstration som fick mycket medieuppmärksamhet världen över i samband med EU-toppmötet sommaren 2000. Den demonstrationen resulterade till skillnad från den i Ukraina att hela Avenyn i Göteborg förstördes. Betyder det att USA och västmedier försökte störta den svenska regeringen? Förmodligen inte…

Att mediernas makt är väldigt stort får vi uppleva hela tiden, i tsunamins spår ser vi nu en medieuppbackning som resulterat i flera hundra artiklar på bara någon vecka. Medieuppmärksamheten har också resulterat i flera hundra miljoner i insamling till de drabbade. Samtidigt har folkmordet i Darfurregionen snart pågått i ett år, utan minsta rapportering från medierna. Tyvärr anses det inte beröra oss.

Men tids nog kommer även befolkningen i denna region att organisera sig och mobilisera till förmån för ett demokratiskt styre. Då är det viktigt att även indoktrinerade kommunister som Markus Hankins står på folket sida och inte konspirerar om vem som eventuellt kan vilja dra en pipeline genom Saharaöknen. Fast samtidigt, vad kan man förvänta sig av en person som i pappersupplaga nummer sju av Epigon skriver om sig själv:

"Markus Hankins är sedan unga år intresserad och engagerad i den rödaste vänstern. Marxistisk lära blandat med viss konservatism och futurism är hans ofta kritiska utgångspunkt till olika samhällsproblem. För närvarande studerar han Internationella Relationer och Svenska i hemstaden Göteborg. Väpnat motstånd är hans paroll."


Om författaren

Författare:
Siavosh Zarrasvand

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2005 16:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: