sourze.se

Julens Budskap

Vad symboliserar egentligen julen? I Norden är det en gammal tradition från tiden innan kristendomen, med "Midvinterblot", där de gamla "gudarna" helgades.

När kristendomen kom, var det Jesus födelse som blev julens symbolik. Idag när vi frågar barn, så är det inte många barn som vet annat än att julen är en dag då dom får en massa presenter. Vart tog glädjen vägen? Talet om det vackra i barnens tindrande ögon när de ser julens skönhet. Vem som helst kan nog uttala sig om "jul - stressen" som dominerar. Ordet "måste" är rikligt använt inför julen, där ångest och stress projiceras på den helg då det egentligen ska vara Kärlek och glädje, gemenskap och samvaro.

Hur känns det att gå i köpcentret dagarna innan jul? Känn på stressen, irritationen, skuldkänslor för att inte ha råd med alla 100 presenter till barnen, den dyra plasma - TV:n etc. Är det glädje? Trivs alla? Barnen känner givetvis av denna stress, men vuxenvärlden vidhåller "traditionen". Fler och fler är singlar och många av dom drar utomlands för att slippa julen. INGEN vill ha det så här, men INGEN säger ifrån, vågar ta nya vägar till det alla egentligen vill ha; frid, glädje, vila, samvaro med dom som man tycker om. Många familjer är splittrade för att de inte går ihop, men i alla måste ska alla tryckas in i samma rum och låtsas ha roligt. För att stå ut, tas spriten fram och alkoholen får fram antingen illusionen om att det är trevligt, eller oftast "mod" att uttrycka allt som "ligger i loppet". Där står barnen och ser på, undrande varför det ska vara så här. Ingen vuxen förklarar, utan alla spelar sitt spel och alla är oerhört lättade att "ha stått ut". Målar vi upp en svart bild? Faktum är att i arbete med människor och familjer, dyker denna bild upp alltför ofta för att vara oriktigt. Det är så här som många människor upplever det, när de får lov att tala ut tryggt.

Var det inte meningen att bakom julen finns firandet av Jesus födelse? Vad var hans budskap, vad ville han förmedla? Var det om att fylla sig med stress, press, ångest och konflikter i hans Namn? Knappast! Han talade om att "göra mot andra vad du själv vill att de ska göra mot dig". Nå, fråga dig hur du vill ha det och hur du ska göra det! Hur ska du få frid, glädje, kärlek och samvaro? Definiera det och erbjud andra det. Vi kan garantera att alla vill ha det, men tror att de är ensamma i det. I alla stora grupper ställer vi frågan under utbildningar, vad de vill ha. Alla svarar samma sak, d v s det som sägs ovan. Men om alla vill ha det, varför är det inte så? Helt enkelt för att människor inte kommunicerar med varandra om sin vilja och sin icke - vilja.

Innebär det här att det är fel med julen, fel att äta gott, fel att ge varandra julklappar?
Nej, det är inte det vi säger, vi säger gör det som du trivs i på det viset som du trivs.
Varför säger så många vuxna "vi köper inga julklappar till varandra"? Är det för att de känner sådan glädje i att köpa julklappar och av ren självplågeri avsäger sig den njutningen eller är det för att man är ärligt kommunicerar att varken givandet köpandet eller fåendet ger annat än negativa känslor? Varför inte göra likadant inom andra "måsten" kring julen?
Är det värt besväret att laga mat som räcker till 20 familjer i veckor och alla olika rätter?
Är ungarna otacksamma som inte förstår allt arbete och all uppoffring som ligger bakom kalaset? Vill du göra allt för din egen skull ska du naturligtvis göra det, om du känner att det tar för mycket är det läge att kommunicera med familj och släkt. Du kan bli positivt överraskad av hur väl det tas emot, de kanske bara spelar med eller känner skuld inför situationen. Framför allt, du visar respekt mot dig själv genom att lyssna på dig själv.

Varför ger ni barnen julklappar? Frågan kan kännas provocerande, men det är inte därför vi frågar? Vad är det ni egentligen vill med att ge barnen julklappar? Vad har det för syfte egentligen? De flesta föräldrar glädjs åt barnens tindrande, förväntansfulla ögon, njuter av barnens iver att öppna julklappar. Vilken förälder glädjs inte med sina barn?
Tyvärr är det något som händer här, när barnet har öppnat en julklapp så är det bråttom att öppna nästa, och nästa, och nästa, och....... Vad hände med uppskattningen, mottagandet av varje julklapp? Varför blev antalet paket så viktigt? Så ännu en gång, vad har du för syfte med julklapparna till barnen? Vad ska paketet innehålla för mjuka värden, vad är det du vill förmedla, vad är det för gåva du vill ge till barnen? Kan tacksamhet Obs! Inte tacksamhets skuld!!! vara något? Känns det bra när barnen visar genuin tacksamhet? När de uttrycker äkta glädje över just din present? Kanske är det så att om presenten "bara" är en sak så blir det mottaget på just det viset, som "bara" en sak? Så hur ska barnen lära sig tacksamhet, vem, vilka har det ansvaret?

Tänk om hela julen var en stor härlig fest i tacksamhet, glädje och kärlek? Under julen är det legitimt att skämma bort sig själv och sina nära, varför då inte göra det i överflöd av självkärlek, respekt till sina och andras innersta önskningar? Varför inte låta detta, från början, firande av Jesus verkligen bli i hans anda. "Älska din nästa såsom dig själv", d v s visa dig själv att du är värd kärlek och omtanke ifrån dig själv, att du är värd att lyssnas på genom att lyssna på dig själv. Gör allt det som du mår bra av, uppfyll dina önskningar, lyssna på ditt längtande inre och låt även dina anhöriga göra det. Prova, du kanske blir förtjust i att vara ärlig mot dig själv, du kanske börjar respektera din längtan efter att leva ditt liv efter dina sanningar och därmed accepterar du att andra också vill det. Testa, vad finns att förlora?

När de vuxna lyssnar och accepterar sina egna riktiga behov så kommer de att visa vägen för barnen att vara sanna mot sig själva, respektera och älska sig själva. Vad kan gå fel för ett barn som bryr sig om sig själv, tar hand om sig själv, vägrar göra illa sig själv, vad kan gå fel då? När vuxna känner att sina egna behov är viktiga kommer de naturligtvis också känna att barnens behov är viktiga, lita på att gott föder gott. Julen är framförallt barnens helg så varför inte ge dem allt gott i present? Är inte dessa vackra, underbara, ärliga, spontana livsbejakande stora änglar i små kroppar värda det? Eller som Jesus sa" Det ni gör mot mina minsta gör ni mot mig".

Barnen lär sig av de vuxna hur julen ska firas och vuxna lär barnen att de får presenter istället för värme, kärlek och möte. Det är aldrig antalet presenter som visar hur mycket barnet är älskat, för dessa gåvor kan aldrig ersätta känslor. Våga förändra, våga börja prata med varandra och ta reda på hur du verkligen vill ha det. Bli inte förvånad om du "tar bladet ur munnen", att andra faktiskt också längtar efter något annat. Många är de som hörs säga "Gud, vad jag hatar julen", men egentligen handlar det om vad alla har gjort av julen, d v s press och stress. Det handlar inte om dagen, utan om inställningen till den, förväntningar och krav som byggs upp utan att ifrågasättas, i en tro att alla vill ha det, förutom jag.

Välj nu att verkligen känna in hur du vill ha det och börja i god tid innan nästa jul att prata med de nära och kära. Våga ta upp och ventilera vad du längtar efter och lyssna runt med de andra. Kom fram till att våga bryta negativa tillstånd. Lär inte barnen något av skuld, utan av kärlek. Barnen tar emot det du lär ut, så skyll aldrig på att barnen att "de är bortskämda". Visa istället, berätta och kommunicera. Barn vill ha saker på riktigt, liksom även vuxna. Fråga dig själv om du vill ha kvalitet givet ur en känsla, eller saker givna ur ett måste? Det vi ger av hjärtat kommer mottagaren bli evigt tacksam för.


En gåva där det behövs

Om vi alla minskar ner på kvantiteten och ger kvalitet, kan vi sprida våra gåvor bredare. Så många är de som behöver stöd, mat och hjälp. Låt även julen vara en symbol för att hjälpa världen i stort. Unicef, Stadsmissionen, Läkare utan gränser, Röda korset m fl, behöver vårt stöd för att kunna hjälpa. Så lite från var och en av oss, ger så mycket till så många.

100:- kan hjälpa en familj. Räcker till vård av många i de fattiga länderna. Känn i ditt hjärta vart du vill ge ditt bidrag och ge det. Vi har all råd! Här följer de postgiron som kan öppna för stöd utanför din ordinarie krets, ut till den stora familj som finns där ute:

Unicef PG 90 25 01 - 6

Röda Korset PG 90 08 01 - 2

Läkare utan gränser PG 90 13 04 - 6

Stadsmissionen PG 90 19 02 - 7

Ditt ansvar är inte att rädda hela världen själv, men se dig som en "droppe" som tillsammans med miljoner andra "droppar" kan bilda ett hav. Ingen är ämnad att ensam rädda hela världen, utan vi som kollektiv har ett gemensamt ansvar att göra vår egen del, utifrån kärlek och empati.

Låt julen bli en dag vars budskap får följa med i alla andra dagar, året runt...


Om författaren

Författare:
Total Justice

Om artikeln

Publicerad: 26 dec 2004 11:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: