sourze.se

Ingen lek...

Eftersom jag - tro det eller ej - är en ansvarskännande människa...

Då jag skrivit två artiklar som, säkert i vissa ögon, kan verka propagerande i olika drogers favör, vill jag härmed förklara för alla er som eventuellt blivit påverkade/börjat fundera på om det kan vara något för er, vad det innebär att bruka droger i Sverige, och varför det inte passar alla långt ifrån.

Jag riktar denna artikel främst till er unga slynglar, på gränsen till att bli cooooola.

1 Att medvetet ställa sig utanför lagen och samhället kan vara påfrestande. Det innebär - uppenbarligen - en massa bekymmer och hemlighetsmakeri, inför familj, vänner, myndigheter, skola, arbetsgivare, etc. Beroende på var du bor får du också olika grad av uppmärksamhet från polis och sociala myndigheter. Det kan vara jobbigt att leva under dessa förhållanden och det är betydligt enklare att helt enkelt strunta i illegala droger.

2 Att bruka droger kräver i min mening ett starkt psyke. Jag har sett många, många som inte klarat av effekterna av drogerna, den psykiska stressen eller att ta sig ur ett osunt missbruk av tung narkotika. Vissa dör, andra hamnar i fängelse, ytterligare andra har tur ? och klarar sig utan större represalier. Om man ger sig in i drogvärlden bör man vara medveten om att det alltid finns risker och att dessa ökar i takt med styrkan på drogen. Mitt råd till er alla är att aldrig någonsin röra heroin! Det spelar ingen roll om du är Uri Geller eller Mike Tyson - det är inte många som har psyket att sluta med ett tungt heroinmissbruk på egen hand. Å andra sidan är det en nödvändighet - för heroin förstör garanterat ditt liv i form av livslust, ekonomi, familj, vänner, skola eller jobb, flickvän eller fru. Det går helt enkelt inte att, någon längre tid, kombinera ett heroinmissbruk med ett "normalt liv". Håll er även borta från amfetamin i större mängder - det gör er bara förvirrade i längden och är väldigt skadligt för bl a hjärtat!

Jag vill som sagt inte propagera för någon illegal drog, men anser även att individen ska ha rätt att välja själv. Jag tror att ett modernt samhälle som Sverige måste lära sig att acceptera att alla är individer och har olika preferenser och önskemål om vad de vill göra med sitt liv. Jag tycker det är väldigt trångsynt att förneka någon annan något bara för att man själv inte råkar gilla just detta. Tänk på att den kriminalisering och hetsjakt vi har på brukare i detta land gör att de som råkar i klammer med rättvisan kan få många problem tack vare detta och även det kan göra att en individ drivs in i ett missbruk av tunga droger, helt enkelt pga att livssituationen blivit ohållbar pga fängelsevistelser el. dyl. För att inte tala om familjens ev. lidande pga detta... och du, det kan faktiskt vara din egen bror eller syster, son eller dotter, som hamnar där!

Det känns som om många icke-brukande-människor i Sverige har en inlärd rädsla mot brukare av droger och drar dem gärna alla över en kam. Även om jag förstår att rädslan oftast är grundad på okunskap och propaganda, så är det väldigt synd, för det är en bild som oftast inte stämmer! Visst finns det många brukare av droger som begår tunga brott, men jag anser att man måste se det så här: De flesta tunga brottslingar tar även droger, förutom alla andra brott de begår - inte att droganvändandet i sig gör dem till tungt kriminella rätt så logiskt egentligen!. Jag har ju redan, i en tidigare artikel, tagit upp vad kriminaliseringen gör med priserna på drogerna och vad detta uppenbarligen leder till i form av inbrott o stölder... Jag vet att många av er inte vill accpeptera att detta är sant, för det skulle betyda att samhället och medborgarna till viss del är ansvariga och får skylla sig själva - men tro mig - det är sant!

Jag vill varken råda eller avråda ja, kanske snarare avråda i så fall, men anser att individen måste få välja sin egen väg. Kalla mig utopist, men jag tror på ett öppet och fritt samhälle, där alla accepteras oavsett om de fått sina rohypnol eller lyckopiller från apoteket eller om de köpt sitt gräs av Jack.

Att brukare av droger bidrar i samhället finns hur många exempel på som helst; allt ifrån politiker till i stort sett varenda nu levande eller död, modern musiker. Så försök att öppna ögonen och se individerna istället för förbuds-/och varningstexterna!

Tack för ordet och: Be careful out there!


Om författaren

Författare:
Stefan Olsson

Om artikeln

Publicerad: 22 dec 2004 10:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: