sourze.se

Jaså, det är därför!

Nu ska ni få höra varför folk går vidare i sitt missbruk; från lätta till tyngre droger!

Det är väl allom bekant, men för de eventuella oupplysta kommer här förklaringen till varför Pelle och Lisa gick från att röka hasch till att skjuta heroin och det är samhällets fel - så klart.

När man som ung och nyfiken eller gammal och uttråkad? söker sig nya spännande upplevelser här i livet, kan det hända att man snubblar över vad som allmänt brukar betecknas som narkotika. Det betyder alltså sådana berusningsmedel som svenska staten bestämt är farliga. Då kan det mycket väl tänkas att Cannabis eller Hasch är något som verkar lite sådär lagom kul och starkt. Sagt och gjort - och det var säkert roligt för många. Vad många däremot inte förstod när de tog första blosset, var att de skulle komma att föraktas, bespottas och förnedras i det samhälle som de, tills för ett bloss sedan, tillhörde. Eftersom Cannabis är olagligt i Svedala blir alla unga och nyfikna tvungna att upprätta någon sorts kontakt med någon elak knark-langare, för de är de enda som säljer varan... men se, de säljer ofta andra varor också! Många tror att de aldrig kommer att gå vidare till dessa starkare droger, men efter att ha blivit förföljd och diskriminerad av polis och/eller sociala myndigheter inser många att det inte skulle spela någon roll om de använde Amfetamin eller Cannabis - samhället ser dem hur som helst bara som "knarkare". Var finns då stödet/motståndet från samhället för att hindra att människor söker sig från en drog till en annan, när man inte gör någon åtskillnad dem emellan?

Jag tror att om Cannabis vore legalt, skulle många stanna vid detta och inte riskera att utsätta sig för allt trubbel med rättvisan och folks fördomar och förakt, som ett tyngre bruk av droger innebär. Om Cannabis vore legalt skulle man som brukare helt enkelt aldrig komma i kontakt med de andra drogerna, precis så som för en vanlig alkohol-brukare i Sverige. Jag vet att jag tjatar om parallellerna till alkohol, men jag tror att det är enda sättet att få "vanligt, fint folk" fnys! att förstå, de har ofta svårt att se likheterna och få en förståelse annars...

Alltså: samhället får faktiskt ta på sig ansvaret för att människor i sverige söker sig från lätta till tunga droger; genom sin hetsjakt och förföljelse av, vad som annars säkerligen skulle vara, samhällsproduktiva medborgare, har man lyckats skapa en grupp som står så långt utanför det normala samhället att Svensson t o m är rädd för dem!

Att sedan den illegala hanteringen skapar ett mycket högre pris för nakrotikaklassade droger, än vad som är rimligt är naturligtvis också en bidragande orsak till samhällsproblemen med droger. Se det så här: folk använder droger hur som helst nyhetsflash: förbud avskräcker inte de flesta så varför inte förmildra de negatvia effekterna så mycket som möjligt? Legalisera, dra in skattepengar och få lite mer kontroll över bruket av droger i Sverige. Antalet brukare skulle nog bara öka marginellt - eftersom det inte faller alla i smaken att vara påverkad av droger - men man skulle som sagt bli av med många problem, både på individ-/och samhällsstruktursnivåerna.

Så tycker jag.


Om författaren

Författare:
Stefan Olsson

Om artikeln

Publicerad: 20 dec 2004 11:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: