sourze.se
Artikelbild

Din egen nobelfest

Varför ska bara kända vetenskapsmän få fira Nobeldagen? Du har väl också gjort något fantastiskt under året som bör firas!

Därifrån jag sitter idag ser jag Stadshuset precis utanför mitt fönster. Just denna dag ser den svenska flaggan lite extra kaxig ut när den vajar på alla flaggstängerna utanför huset. Jag kan inte låta bli att fyllas av en viss stolthet. Just idag kommer framstående män och kvinnor att gästa vår huvudstad och ta emot det mest prestigefulla pris man kan få, Nobelpriset. Nervösa och ivriga kommer de sitta där och oroa sig för att ha för mycket handsvett när de ska hälsa på kungen. Eller för att de ska bli kissnödiga mitt under middagen. Kanske blir de fulla och säger något pinsamt till kronprinsessan Viktoria. En exklusiv liten skara av stora hjärnor kommer att finnas precis här utanför ikväll. Tillsammans med Göran Person och gänget, förstås. Som tjej kan jag såklart inte låta bli att fundera på vad sjutton man skulle sätta på sig om man var pristagare. Å andra sidan är det ingen större risk att jag kommer att ställas inför det problemet. För övrigt är det kanske inget problem när man just kammat hem ett antal miljoner.

Är jag avundsjuk? Nja, priset skulle ju sitta fint, men ärligt talat kan jag klara mig utan en stel middag med torra gubbar i frack och Silvia i tiara. Däremot kan jag tycka att vi svenskar måste utnyttja tillfället att glädjas och att fira. Vi kan inte bara sitta hemma med hjärtat fullt av stolthet och titta på kungligheternas klänningar på TV. Nej, ut och festa! Skåla i champagne! Instifta ett eget Nobelpris! Det är faktiskt alltför sällan som det finns riktigt bra, officiella skäl att fira. En fest på en vanlig fredagskväll blir ofta bara på temat "jag ska bli full och köa till något hippt ställe och det gör inget om jag glömt det till i morgon". Det är ju hur trist som helst!

Nej, gör som två av mina vänner. De har bjudit in till en egen Nobelfest ikväll. Vi ska klä upp oss i långklänningar, ta oss hem till en av tjejerna där vi tas emot med en sofistikerad fördrink. Därefter sätter vi oss till bords och avnjuter en fantastisk middag som får källarmästaren på Stadshuset att skämmas. Vi avslutar med en champagneprovning för att höja stämningen ytterligare. Självklart toppas det hela med en prisutdelning. Kategorierna har vi föreslagit själva och vi har nominerat varandra, givetvis med en fantastisk motivering som är helt oantastlig. Det är faktiskt dags att visa uppskattning för människorna som är oss närmast. Det är dags att våga visa hur bra vi är! En gång om året förtjänar alla ett pris för någonting.

Så ordna en fest du med! Kasta inte bara lite förstrött en blick på limousinerna som åker förbi och konstatera att det säkert är en ungersk kemiprofessor eller någon annan skarp hjärna som glider förbi. Fira dina egna och dina vänners bedrifter istället! Och om du i slutet av kvällen skulle se en grupp glada tjejer som dansar vilt i sina klänningar och med tiarorna på sned, så är det säkert bara vi som avslutar en alldeles underbar Nobelfest till ära av oss själva!


Om författaren

Författare:
Maria Lindblad

Om artikeln

Publicerad: 10 dec 2004 14:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: