sourze.se

Fördomar, visst är vi fyllda av dem

De börjar redan vid det blonderade håret. Hastigt späds de på när blicken faller på händerna som prytts med syrenfärgade angoravantar. Förstärks gör de då fingrarna kniper en minimal Luisvuittonväska.

Jag träffar denna tjej över en fika en eftermiddag. Hon är kompis till en nyfunnen väninna och vi hade bestämt att det skulle vara trevligt att träffas alla tre någon gång. Trots att jag inte hade hört särskilt mycket om denna tjej hade jag hunnit skapa mig en bild av hur hon var, eller snarare hur jag tyckte att hon borde vara. Det räckte dock med att hon lät sina hyperspetsiga sandaler ! ta steget ur spårvagnen till decemberkylan för att få min hemmagjorda illusion av henne att rasa. Där rasade även den intellektuella och jordnära bild som jag hade av min nyfunna väninna. De var ju faktiskt kompisar, tänkte jag. Fördomarna bara flödade då denna framtrippande lilla skapelse visade sig vara ett riktigt energiknippe som lyckades spruta ut så många ord per sekund att till och med sportkommentatorerna låg i lä. Allt enligt modellen, tänkte jag.

Väl framme på caféet kändes det som om jag visste mer om hennes senaste veckas msn-samtal och jeansinköp än om mina egna. Men väluppfostrad och ständigt anpassningsbar som man lärt sig att vara försökte jag lyssna och kanske finna någon gemensam nämnare mellan oss. Visst brukar jag också konversera om just ingenting med mina vänner över Internet och att shoppa är en av mina största passioner tyvärr- det är ju en ganska dyr hobby men jag tycker att det är måttligt intressant att prata vidare om.

Hon beställde en chokladkaka och precis som jag hade förutspått, med mina fördomar i bagaget, tittade hon sedan ursäktande på mig och fällde den uttjatade kommentaren att hon borde välja något hälsosammare. Jag hade inte träffat henne i mer än en kvart men kände mig redan matt och tämligen besviken på det fikat som jag faktiskt hade sett fram emot. Jag hade kommit till det skedet där nödlögnerna om varför man måste iväg började att spira.

Men plötsligt vände allting.
-Jag läser historia C för tillfället och nästa termin börjar jag på juristlinjen.
I en av denna ordsprutande tjejs andningspauser lyckades jag faktiskt fråga vad hon egentligen sysslar med. Det var inte av ren nyfikenhet, jag trodde nämligen att jag redan hade svaret även på denna fråga Burger King, ICA. Ja, vad finns det mer?.

Anledningen att jag frågade var mest för att visa att mitt ordförråd faktiskt innehöll mer än okej och jaha.
Men nu hände det någonting inom mig. Denna tjej läste alltså på universitetet, tredje terminen och skulle dessutom läsa juridik. Genast plockade jag fram ett nytt arkiv med fördomar och tillskrev henne en mängd egenskaper som jag inte hade en aning om. Som förut, fast åt andra hållet denna gång. Jag höjde hennes status långt över min egen och började analysera mitt eget beteende för att inte verka bortgjord jag hade ju trots allt bara läst 10 poäng pedagogik och mina framtidsplaner sträcker sig inte mycket längre än till nyårsafton. Plötsligt blev hennes små sandaler riktigt "sex-and-the-city-chica" och hennes ordsprutande till prat förvandlades till en fantastisk talang.

För mig blev den här tjejen fylld av pondus och hon ingav respekt. Min väninna lika så, de var ju faktiskt kompisar…


Om författaren

Författare:
Anna Arvidsson

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2004 14:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: