sourze.se
Artikelbild

14-åring dog under bestraffning med piskrapp

14 år gammal fälldes han för brott mot lagen om fastemånaden ramadan. Straffet blev 85 piskrapp. Det verkställdes torsdagen 2004-11-11. Pojken dog under straffutövningen.

Den islamiska regimen i Iran har återigen tagit livet av en tonåring. Enligt olika kurdiska hemsidor däribland "www.eastkurdistanpress.org" och andra av varandra oberoende kurdiska källor, arresterades en 14-årig pojke i den kurdiska provinshuvudstaden Sanandadj i Iran, under fastemånaden ramadan för att ha ätit offentligt trots det rådande förbudet. Domaren i Sanandadjs allmänna domstol fällde honom för brott mot lagen. Straffet blev 85 piskrapp. Straffet verkställdes torsdagen 2004-11-11. Pojken dog under straffutövningen, redan vid det femtonde slaget. Livlöst fick han ta emot resterande slag. För att undkomma publicitet förbjöd regimen föräldrarna att yppa det minsta om händelsen. De tvingades också att hålla begravningen helt privat vid en för allmänheten okänd tidpunkt för att hindra folksamling och eventuella protester.

Detta är ett brott mot mänskligheten. Den islamiska regimen i Iran måste fördömas kraftfullt för detta vidriga brott. Barn är barn och måste slippa religioners och olika traditioners uråldriga, trångsynta och vidskepliga värderingar, påbud och reglementen. Barn måste få vara barn och få växa upp utan religionens tvångströja. Barn är inte straffmyndiga. Att fängsla eller tortera barn strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna, mot barnkonventionen.

Det är inte första gången som barn mördas med regimens försorg i Iran. Atefeh Rajabi avrättades den 15: e augusti i år. Hon var bara 16 år när hon hängdes för utomäktenskapligt förhållande. Jila Izadi och hennes bror sitter fortfarande i fängelse sedan i somras. Jila är 13 år och hennes bror 15. Jilas första dom var stening till döds för incestbrott. Efter starka internationella protester backade prästerskapet och förvandlade domen till fängelse för syskonen. De har också fått känna på piskrapp som en del av straffet nyligen.

Lagstiftningen i Iran är i det hela barnfientligt. Flickor räknas som könsmogna redan vid 9 års ålder. Flickor och pojkar segregeras redan när de börjar skolan. Föräldrar har nästan en oinskränkt rätt över sina barns liv och död och staten har inget som helst ansvar för barnens väl och ve i samhället. Barnens liv och uppväxt ramas in av religionen med lagen i ryggen. Kärlek och den normala njutningen av livet är förbjudet utanför den reaktionära islamiska lagbokens oerhört trånga och inskränkta ramar.

Barn har ingenting med religion att göra. Fastemånaden må vara helig för de troende men det får vara deras privata affär eller angelägenhet. Barn får absolut inte lida för de vuxnas eller sina föräldrars idéer om gudar, helvetetseldar, återuppståndelse eller reinkarnation. Ingenstans i världen får religionen tillåtas förstöra barns liv, deras trygghet, deras rätt till glädje, till de normala fysiska och psykiska behoven. Religionen måste förpassas till den privata sfären och nekas tillträde till barnens värld.

Barnen Först uppmanar alla människor världen över, den svenska regeringen, de politiska partierna, alla människorättsorganisationer och i synnerhet barnrättsorganisationer att fördöma den islamiska regimen vars behandling av barn öppet strider mot de erkända internationella konventionerna. Kräv ett omedelbart avskaffande av alla former av barnbestraffningar. Bort med religionens hand från barnens liv.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 nov 2004 16:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: